tisdag, mars 29, 2011

MVC 3

Suttit nu ett par veckor och pysslat med ASP.NET MVC 3, och är mycket imponerad. Kommer från en vanlig webformsbakgrund, .aspx och .aspx.cs alltså. med massa fina asp-bitar som <asp:textbox ..

MVC3 känns mer genomtänkt. Mindre kod, mer hands-on. Man slipper använda krångelgrejer som repeaters för att göra en lista, nä man kan heltenkelt loopa igenom samlingen och trycka ut html rakt av.

Det är dock inte helt enkelt att lära sig, lite svårare att förstå, dokumentationen är kanske lite bristfällig, och så är det ett annat tänk.

MVC står för Model-View-Controller, och tanken är egentligen på intet sätt ny. Konceptet kan, något förenklat, förklaras som att man ska försöka hålla isär koncepten. Modellen är “klassen” på det man hanterar för tillfället, view:n sköter visningen (dvs html-outputen) och controllern hanterar det bakomliggande, som databasanrop och annat.

Den nya parsningsmotorn Razor är även den riktigt skön, det går att blanda C# och HTML lite hur man vill, den förstår ändå hur man menar.

Däremot tycker jag inte att integreringen med Javascript är helt lyckad. Den förutsätter egentligen att man kör jQuery (vilket inte alla gör), och det känns inte riktigt som att dom tänkt till med AJAX-biten. Men det kan ju vara så att det är jag som inte fattat den biten till fullo ännu.

Känns ju som att alla dessa webramverk och asp och dotnet och mvc och jquery och tjosan, har lite mindre webbprojekt som målgrupp. Eller snarare, dokumentationen förutsätter ganska basic grejer, och när man kommer till lite djupare vatten så väljer man ofta att skriva något eget, för det befintliga är för bökigt att modifiera och begripa. Det känns inte helt rätt eller bra att det ska vara på det viset.

Inga kommentarer: