tisdag, mars 22, 2011

Utvecklare måste kunna mer

Hos CS kan man läsa idag om hur systemutvecklare måste kunna mer. Det känns knappast som någon nyhet. Nog har dedär som bara satt och knackade kod börjat försvinna redan ett tag sen. Nuförtiden måste man även kunna ge feedback på idéer, kunna lite analys och design, m.m. De kallar det för social kompetens, vilket är ett sånt modeord, men det är vad det handlar om i slutändan. Att kunna prata med de som ska använda systemen, snappa upp förbättringsförslag och kunna bolla idéer.

Förut, nån gång tidigare, innan min tid, så fanns det både systemutvecklare och programmerare. Programmerarna fick en kravspec i sitt knä, knackade fram den och gav tillbaka. Kod och inga visor. Det är något jag inte sett av alls under min yrkesverksamma tid.

 

Bristen på utvecklare verkar fortsätta dessutom. Har nu läst artiklar om hur det saknas IT-kompetens i ungefär ett år. Jag förutspår att situationen kommer fortsätta i 1-2 år till. Helt enkelt för att det under en period stod helt tomt i universitetens it-utbildningar, och IT som hobby verkade försvinna till förmån för CS och WoW.

Dessutom så har pensionsavgångarna satt igång nu, de gamla rävarna försvinner och det räcker inte att ta in en nyutexaminerad, för den kompetens de tar med sig när de går kan man inte mäta i arbetstimmar bara sådär. Jag får känslan av att det är något många chefer fortfarande inte begripit. Det verkar sitta djupt detdär, att det är bara anställa någon annan utan någon större skada.

Men när man har många kockar som är och petar i kodbasen så blir det snabbt rörigt. Dessutom är det alltid en startsträcka på ~3-6mån innan man känner sig riktigt hemma bland källkoden.

Cheferna bör, enligt min åsikt, inse så snart som möjligt att de måste arbeta fram varaktiga relationer med sina utvecklare. De måste lyftas fram från källaren, uppskattas och värdesättas. Många organisationer är fullständigt beroende av sina utvecklare för att det dagliga arbetet ska kunna fungera.

Inga kommentarer: