torsdag, mars 24, 2011

Bara en halvtimme?

Enligt CS så lägger varannan svensk ner 30 min per dag på att söka efter information i sitt arbete. Är det bara jag som tycker det känns som i underkant?

Men det beror på kanske vilka man frågar, räknar man med industriarbetare och snickare och hela det gänget så drar de nog ner snittet rejält. Men inom IT-sektorn känns det som att man knappt gör något annat. All teknologi har blivit så komplicerad att det är omöjligt att hålla mer än en bråkdel i huvudet eller kunna utantill. Man är illa tvungen att sitta med flera fönster uppe samtidigt, scrolla fram och tillbaka, googla på dokumentation, etc etc.

Som systemutvecklare skulle jag nog vilja påstå att 80% av tiden går till att leta efter filer, leta efter dokumentation, leta efter fel i källkoden, leta efter mail man fått för länge sedan, leta efter papper man har nånstans på sitt skrivbord. Det är inte särskilt mycket tid som går till det faktiska arbetet egentligen. Och det är ju synd. Lägg till sen långsamma servrar och arbetsdatorer, så sitter man ju och slösar ofantligt mycket tid.

Men jag tror inte det är så mycket man kan göra åt det i dagsläget. Börjar man dra in tidsstudiemän så vill de istället dra in på kafferaster och kisspauser, för det är något som är betydligt enklare att mäta.

Det finns nog vinster att göra i att ha ett strukturerat arbetssätt, ordentlig design, vettiga kravspecar. Och framförallt lägga undan tid till att underhålla källkoden, kommentarer, buggfixar, dokumentation. Men det är saker som verkar vara svårt att sälja in på ledningsnivå.

Hej, vi skulle vilja jobba några veckor med saker som inte har någon som helst effekt för slutanvändaren, men det skulle göra vårt arbete enklare på 3 års sikt.

Man har nog en himla tur om man har en chef som man kan vara så ärlig med.

Inga kommentarer: