måndag, februari 12, 2007

Det eviga tjatet

Inte nog med att CS skriver flera gånger i veckan om bristen på studenter som läser IT, företagen har svårt att rekrytera, så hörde jag nu idag på P3 om det hela också.

I princip det samma, utbildningarna står tomma, företagen har svårt att rekrytera. "Varför gör inte någon nånting?" verkar de alla säga. Men de ändringar som borde göras gör ingen. Företagen gör det fortfarande svårt för nyutexaminerade att få in en fot i arbetslivet. Ingen orkar lära upp dedär, som bara har teoretiska kunskaper. "Kan inte någon annan göra det? Vi har inte tid just nu!"

Skolorna investerar inte i utbildningarna, det är underbemanning och intressebrist. "Det kommer ändå inga studenter", verkar de tänka. Nä, det är klart, när kvalitén på utbildningen börjar sjunka och man utbildas ändå inte i någonting konkret som ger en jobb efteråt.

Personligen tycker jag att en Systemvetarutbildning borde vara mer förbredande för arbetslivet, man får inte lära sig något av alla de verktyg som företag faktiskt använder. Lite Java och ännu mindre C räcker ju inte långt, särskilt när det inte signaleras om att man måste lära sig programmera på sin fritid ifall man ska få jobb som utvecklare.

Att ha en kurs i datamodellering; och sen den andra kursen bara flumma runt (vad handlade Databaser II om egentligen?) är ju rent slöseri med tid, där finns det ju god möjlighet att lära ut olika databaser och databasverktyg, sådana som man faktiskt måste kunna sen. Men det fanns inte råd att köpa in licenser. Och lärarna saknade kunskapen. Lära sig SQL är ingen match, det kan man göra hemma också, men att bli vass på DB2 och alla verktyg är en annan femma.

Och företagen ser lugnt på, suckar, och outsource:ar. Ibland skriver någon VD en debatt-artikel. De som redan har jobb har det finemang just nu, men alla de som fortfarande inte lyckats bygga upp ett fint CV har det inte ett dugg bättre, trots högkonjukturen. Vilket är fanimig orättvist, och dålig långsiktig planering.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant inlägg. Verkar som den enda chansen snart är trainee tjänster där företagen istället slåss om de bästa studenterna resten hamnar utanför trainee perioderna. Själv har jag praktik under samtliga 3 år i utbildningen vilket gör att jag får arbetslivserfarenhet under tiden inom IT så man kan alltid hoppas på det bästa. Hur är det hos er? Har ni någon form av praktik?

eatfrog sa...

Jo traineeplatserna är svåra att få redan nu, värre kommer det nog bli om det inte blir någon ändring. Nästan så att man måste ta dubbelexamen redan idag för att få en bra plats. :|

Vi har ingen praktik nej, och det hjälps inte till med företagskontakter. Det finns kurser där man kan få "prova på" att göra nånting hos ett företag (Verksamhetsförlagda projekt I-III) men då måste man själv hitta ett företag som är villigt att hjälpa dig komma igång. Vilket inte är det lättaste utan kontakter.

Anonym sa...

Grejen med universitetsutbildningar är att de ska vara teoretiska. Vill man läsa en praktiskt utbildning med mycket praktik finns sådanna alternativ också. I Stockholm har vi tex Nackademin som är en eftergym.-utbildning med praktiskt inriktining.

För att få ut max av en universitets- eller högskoleutbildning krävs det att man tar mycket eget ansvar, att man är intresserad av det man läser och verkligen lägger ned lite tid.

Ofta har man ju inte mer än ett par timmars föreläsningar per vecka och då har man ju all tid i världen att lära sig saker.

Vidare har man ju sedan uppsatsen. Där har man ju ett gyllene tillfälle att knyta kontakter. På DSV i Stockholm har vi också varje år en systemvetardag där elever och företag träffas.

Så jag tycker nog det är ganska bra som det är. Kanske skulle jag önskat att vi hade haft några fler kurser i stil med "Programvaruteknik" där vi fick genomföra ett helt projekt i grupper om 15 personer. Det var en mycket lärorik upplevelse.