torsdag, februari 15, 2007

Bredband till alla

Alla svenska hushåll och företag ska ha bredband senast 2010 och helst kunna välja mellan flera operatörer. (SvD)

Länk till motsvarande artikel hos DN.

Nu ska det bli liv i luckan igen när det gäller dethär med bredband. Det var ju några år sen det var tal om det senast, vad jag minns. Och den gången rann det ju ut i sanden, pengarna som hade avsattits till bredbandsutbyggnaden togs aldrig ut. Det var för omständigt heltenkelt. Men nu försöker man alltså igen.

1,1 miljarder vill man använda till att bygga ut bredband till alla. Vilket låter vettigt. Att år 2007 inte ha bredband är ju katastrofalt, i ett IT-land som Sverige. Och personligen tycker jag inte att 512kbit ADSL är bredband. Knappt ens att domdär bättre DSL-varianterna är det, främst för att man har så dålig upstream-uppkoppling. Visst, om man bara laddar ner så behöver man inte ha så mycket bandbredd uppåt, men det blir ju en begränsande faktor om man ska börja göra mer saker via sin internetuppkoppling.

Remote Desktop och varianter på samma tema fungerar t ex rätt dåligt mot dsl-varianter. Det är knappt användbart ens. Och hur blir det då med dethär, "jobba hemma". Då ska man väl kunna jobba varsomhelst egentligen, i sommarstugan t ex kanske? Och så måste man koppla upp sig hem, så man kommer åt de verktyg man behöver. Försök använda Visual Studio eller något i det läget.

Nåja, nog med tekniskt snack. Dethär är ett bra initiativ, och jag hoppas det går bätre än förra gången!

5 kommentarer:

Pelle sa...

Är ju helt värdelöst men hur DSL hastigheterna ser ut idag. Allvarligt, vem vill ha/behöver 24Mbit ner och 1Mbit upp? Hade ju varit sjysst om dom kunde mötas nånstans på mitten och ha kanske 10/10 iaf :) Och det som man blir allra mest irriterade på är ju att det bara är halv duplex, lite småsegt att nedladdningshastigheten går ner till typ 1kB/s så fort någon laddar ner nåt från en själv.

eatfrog sa...

Fick lära mig nåt år sen att *DSL faktiskt inte är halv-duplex. Så det är inte helt sant.

Fast det är sant att man inte kan ladda ner och skicka samtidigt. Men det beror på att när du laddar ner så skickar du ACK-paket i rask takt också. Det tar en del av din bandbredd uppåt, utan att du "vet" det. Och när du dessutom börjar skicka nånting annat, då blir det trängsel i trafiken uppåt, vilket gör att du inte kan skicka dessa ACK-packet lika snabbt.

Vilket leder till att du inte kan ladda ner lika snabbt, även fast det finns kapacitet neråt.

Det var bara det jag tänkte säga. :)

Pelle sa...

Åfan, det visste jag inte. Man tycker ju att det borde kunna vara lite inbyggd prioritering av trafiken ändå, för om någon laddar av en så dör ju i princip nedladdningshastigheten, iaf enligt mina erfarenheter. Till och med vanliga enkla hemsidor tar evigheter att ladda.

eatfrog sa...

Hehe, ja nå det finns ingen prioritering som default. QoS finns ju, men det är inte inbyggt hursomhelst.

Vad du kan göra är att begränsa uppladdningshastigheten till någonting rimligt. BCDC++ har rate limit och uTorrent/Azureus också. Det är väl främst vid p2p nyttjande som man blir grinig över detdär. ;-)

Pelle sa...

Jo, nu med adsl är det ju helt värdelöst att köra DC, och det finns ju inbyggd i uTorrent att begränsa. Men ändå, det är störande ;)