onsdag, september 13, 2006

Patcha operativsystem

Häromdagen skulle vi patcha maskinerna vi använde i labbuppgiften, för att se till hur det går eller nåt. Hämta alla senaste patcharna och installera.

Upptäckte då att Solaris har iom releasen av Solaris 10 bytt system för patchning. Nu fanns det inte längre en ftp man kunde hämta enstaka patchar ifrån, och somliga patchar krävde tom ett serviceavtal. För att få hem någon patch öht så krävdes det att man registrerade sig på deras hemsida, och sen skulle man autentisera sig ännu på datorn. Vilket INTE var det lättaste när man inte hade X installerat.

Herregud tänkte jag för mig själv, vill man verkligen göra det svårare för användarna att hålla sig uppdaterade med senaste säkerhetspatcharna? Dendär ruljansen är inte lätt för en nybörjare, och kan kännas verkligen avskräckande.

Inte för att linuxvarianterna är SÅ mycket bättre, apt-get (dvs Debian) är ju visserligen himla smidigt men det är tragiskt att du får välja mellan att ha skitgamla versioner på allting eller riskera att allting går sönder när du ska uppdatera versionerna. Jag syftar då på stable och unstable/testing, vad de nu hette.

Samma problem finns hos Windows nuförtiden. Innan du får hem någon patch måste du först installera programvara som ska kontrollera att den cdkey du använder är legitim. Tanken är väl god ur ekonomisk synpunkt, ge folk någonting värt att betala för. Men nja, det fungerar inte i verkligheten. Dels ger det en bitter smak i munnen när du måste installera ännu mer programvara för att bara kunna patcha datorn. Dels så är det enormt många i världen som aldrig tänker ge Microsoft pengar, för det är sån överpris på allt.

Så de sitter där hellre, med opatchade datorer. Och så frodas maskarna och alla små lyckliga virusar, som åker omkring på nätverken och förpestar tillvaron för användarna. Och ger Windows ett enormt dåligt rykte, såklart. Så dendär eventuella vinsten de gör på dedär hundra stycken som först nu köper sin licens, förlorar de nog på det förakt som skapas på längre sikt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

För microsoft är det väl så att det är registreringskrav numera för lite mer roliga saker som directx uppdateringar men vad jag vet så får man fortfarande ner akuta säkerhetspatchar utan verifiering.

eatfrog sa...

Aha, ja man kanske kan leta upp individuella patchar, men Windows Update går inte igång öht utan verifiering.

Anonym sa...

Den där automatiska uppdateringen brukar hämta hem alla viktiga uppdateringar lite då och då för mig iaf, men via deras hemsida är det lite svårare.