söndag, juni 04, 2006

Mjukt systemtänkande (SST)

Det mjuka systemtänkandet (SST) växte fram ur missnöjet som började rikta mot det hårda systemtänkandet, främst för att verkligheten var för komplex för att kunna tolkas med hjälp av statiska modeller och matematik.

När människors värderingar och åsikter påverkar systemtänkandet är det inte möjligt att vara ingenjörsmässig, ansåg de som förespråkade ett mjukare tänkande. Med det mjukare tänket, så menar man att människornas tankar, värderingar, åsikter och kultur måste tas med i beräkningen. Därför har SST metodologier för att stödja och hjälpa till att belysa olika gruppers uppfattning och intressen vilket saknas helt i de hårdare varianterna.

I Soft Systems Methodology så anses det att varje individ har sin personliga världsuppfattning, något som man förkortar med ett W (från tyskans Weltanschauung). Eftersom denna världsuppfattning är så personlig, så ansåg en välkänd forskare vid namn Churchman att "Systemtänkandet börjar först när du ser världen genom någon annans ögon". För att ett system ska kunna vara stabilt och effektivt så ansågs det att individerna har ungefär samma W, eller kan förstå andras W vilket är något som det läggs mycket tyngd på i SSM. I SSM så antas det att problemet faktiskt ligger i dessa skillnader mellan världssyner, åsikter och värderingar och att lösningen till samma problem ligger i att få de olika parterna att förstå varandras åsikter.

För mer om SSM läs här.

Inga kommentarer: