måndag, juni 05, 2006

Viable Systems Model (VSM)

"So remember: a model is neither true nor false: it is more or less useful." -- Beer, 1985

Med detta menar Beer att man inte ska se en modell som någon absolut sanning.
VSM-modellen behöver därför inte överrensstämma med verkligheten, men kan klargöra vissa problem i en organisation.

VSM har sina grunder i det cybernetiska tänkandet. Det har inneburit att i VSM så behandlar man inte individuella människor, utan snarare funktioner och sätt att kommunicera på.
Men det rekursiva tänkandet om system i system härstammar också från den cybernetiska skolan.

"Cybernetics .. treats, not things but ways of behaving" -- Ashby, 1956

Ett grundläggande koncept i cybernetiken är feedback. Det hjälper en organisation att hantera variation från omgivningen genom att ha en möjlighet att vara självreglerande till en viss mån. Feedback innebär att en enhet får återkoppling på den information den har sänt. Det kan innebära information från omgivningen och den egna organisationen. För att förstärka önskvärt beteende sänds en viss sorts feedback tillbaka. Genom att filtrera bland mottagningen av information så kan variation regleras till en nivå som organisationen kan hantera.

Delsystemen kallas för System 1 - 5 enligt VSM, från den rent operationella nivån till en policynivå längst upp. Men det innebär inte att man försöker ta fram en hierarkisk struktur på organisationen där VD:n är längst upp i modellen och där de vanliga arbetarna är längst ner. För att upprepa mig, i VSM behandlar man funktioner och sätt att kommunicera på; inte människor.

Informationskanalerna är där information flödar i modellen. Kanalerna kan vara av två typer, formella eller informella. De formella kanalerna är de som i förväg är specificerade av organisationen. De informella sker på en mer vardaglig nivå t.ex. vid vattenautomaten eller över e-post mellan medarbetare.

Man kan även dela in informationskanaler i sex olika typer. Kommunikation mellan de operationella systemen, Filtrera information i S2, Överlappande omgivning, Resource Bargain, Legal & corporate requirements, Accountability.

Bild på modellen enligt Beer:




Lästips:
Wikipedia
http://www.tlainc.com/articl12.htm
Introduktion till cybernetik

1 kommentar:

M sa...

king att heta beer :D