fredag, juni 16, 2006

Arla outsourcar IT

Systemjätten IBM och livsmedelskoncernen Arla har slutit ett avtal som innebär att IBM tar hand om all utveckling och underhåll av Arlas it-lösningar och infrastruktur. (Källa: IDG)

Men skeptisismen är stor, vilket man kan läsa i kommentarerna till ovan nämnda IDG artikel.
Jag undrade vad det beror på, visst har många outsourcingaffärer gått riktigt dåligt men innebär det att alla försök till outsourcing kommer gå lika dåligt? Men erfarenheten väger tungt, här är ett par svar till min fråga som visar på den allmänna ställningen:

"Erfarenhet kanske? Vi är många som har sett flera av dessa outsourcingaffärer från insidan. IBM är så usla på att sköta om sina kunder så det anar du inte. ABB, Rosa, Posten etc. - alla är de riktigt missnöjda med outsourcingen till IBM. Det blir ju inte bättre när de flyttar saker till Tjeckien och Irland där personal inte kan ett dugg om kundernas miljöer eller ens om systemen de ska sköta. Brno är en katastrof och hade det inte varit för svenskar och norrmän hade Brno sänkt flera kunders Notesmiljöer bl.a. Kompetens och yrkesstolthet är ett fula ord inom IBM, kortsiktig vinst är det enda som räknas.

Säljare räknar på jobb för att ge de maximal bonus och skiter i om organisationen kan leverera till de beräknade kostnaderna. Jag är övertygad om att IBM kommer att gå till historien som IT-världens avskrädesmaskin #1.

-- Borkum Riff"

"Anledningen till att så många är skeptisk är för att IBM tar något som fungerar och bakar in det IBM:s värld med tekniker över hela världen. Helt plötsligt är servrarna i tjeckien, exchange sköts av nån islänning och programdistribution sker från Irland. Är själv IBM:are så jag vet ;-)

Vad får Arla för affärsnytta av det här? Ingenting. Bara sämre drift och underhåll.

När IBM flyttar och driftar kundens miljö från ett annat land så blir det som en stor högstadieklass. Se på IBM:s Helpdesk på Irland. Ingenting fungerar.

Det är därför många är skeptiska.

-- MrJones"

Sen kan man dessutom fråga sig, varför skriver man kontrakt på hela 7 år om det finns tecken som tyder på att dethär inte kommer flyta på som planerat?
Outsourcing kanske fortfarande är ett ord som klingar bra i direktörernas öron, men de som måste få det att fungerar svär varje gång någon kommer på den briljanta idén att flytta över all drift till ett flertal billigare länder.

1 kommentar:

Unknown sa...

Japp. Det är inte första gången heller.