måndag, april 18, 2011

Monotouch

Såg Miguel de Icazas föreläsning på mix11 där han snackade om Mono, och så nämnde han ett projekt som heter Monotouch. Det är kort och gott, mono för iphone/ipad/ipod.

Och för de som inte känner till Mono, så är det en opensource variant av .Net CLI. Eller med andra ord, Mono tillåter en att köra .Net program gjorda i exempelvis C# på andra plattformar än MS Windows.

Det innebär alltså att man med Monotouch kan göra/porta appar till Iphone/Ipad med C#. Det finns dessutom ett Monodroid för androidtelefoner, vilket gör samma sak.

Själv tycker jag det verkar riktigt intressant och spännande, för då kan man ju i princip använda C# för att göra en app för WP7/Iphone/Android utan någon större portningansträngning.

Dessutom så är ju C# ett riktigt trevligt språk som många kan väl, så tröskeln för att göra appar blir lägre om man inte kan Objective-C.

Nu har jag dock aldrig prövat Mono/Monotouch/Monodroid eller någonsin gjort en app för telefoner eller paddor, så jag har egentligen ingen koll på vad jag pratar om.

Inga kommentarer: