onsdag, februari 27, 2008

Legacy Systems

I dagens Computer Sweden (27/2-08) så finns det en debattartikel om just det som vi håller på och skriver vår C-uppsats om. Nämligen problemet med legacy systems, och hur allt som uppfattas som gammalt blir totalt bortglömt trots att livslängden på de flesta system är relativt långa, och trots att COBOL inte på långa vägar dött ut.

Jag minns något år sen, när efter ett programrådsmöte, så var det en studentrepresentat som klagade på kursen vi hade i programmeringsspråket C. Han menade, att det är ju inga företag som använder ett så gammalt språk längre. Bortglömt och utdött, i princip. Nä, för det är Java man ska lära sig. Det är Java alla företag använder. Skulle man sagt "nej, det är COBOL vi borde lära oss för att få jobb efter examen" så hade ju ingen av de andra ens vetat vad jag pratade om.

Vi är för trendmedvetna, och universiteten är inte långsamma på att haka efter i förhoppningen om att det ska dra fler studenter. Men dessa trender tar lång tid innan de får ett grepp om den del av branschen som faktiskt måste använda sig av alla nya tekniker och metoder. De vet nämligen, att allt som är trendigt kommer inte överleva. Det gamla och beprövade, är just nämligen det, beprövat.

Så för att återgå till C-uppsatsen, titeln har kommit att bli: Modernisering av förlegade system - Processer och tekniker för att hantera det oundvikliga.

Vi hoppas att lära oss några nyttiga lärdomar av detta arbete, för det är onekligen ett intressant ämne. Och varför inte lära sig en gnutta COBOL samtidigt, kanske man blir ännu mer attraktiv sen i arbetslivet.

Inga kommentarer: