tisdag, december 11, 2007

JavaServer Faces

Webbapplikationsramverk är populära ting idag. Anledningen är självklar, det utvecklas väldigt mycket webbapplikationer idag. Uttryck som Webben 2.0 hörs överallt, och arbetet med att skapa ett mer dynamiskt internet kräver mycket av utvecklarna. Webben var inte tänkt för dynamiskt innehåll från början, vilket har skapat ett flertal problem.

Tänk om du lämnar in din jacka på garderoben när du ska in på en restaurang, men du får ingen lapp som visar vilken jacka som är din. När du sedan kommer tillbaka för att ha din jacka, så vet du inte var jackan finns och personalen vet inte hur de ska leta reda på den. Det är det problem som uppstår med HTTP och dynamiskt innehåll. Det finns två sätt att lösa detta på, Cookies och URL-omskrivning.

Servlets och JSP utvecklades för att göra det enklare att bygga webbapplikationer med dessa problem i åtanke. De utvecklades för att ligga ovanför protokollet. JavaServer Faces utvecklades för att du inte ska behöva komma ihåg att det finns ett protokoll över huvudtaget.

Det finns sex huvudområden där JSF förbättrar, eller adderar, funktionalitet som webbutvecklare kan göra med Java EE:
  1. JSF tillåter utvecklare att skapa användargränssnitt utifrån en mängd standardiserade och återanvändbara komponenter som befinner sig på serversidan.

  2. JSF erbjuder en mängd JSP-taggar som erbjuder tillgänglighet till komponenter som befinner sig på serversidan.

  3. JSF inkapslar hantering av händelser samt rendering av komponenter så att utvecklare kan använda sig av standardiserade JSF-komponenter eller egenutvecklade sådana, som hanterar andra markup språk än HTML.

  4. JSF sparar state information på ett transparent sätt och fyller i formulär automatiskt när de visas åter.

  5. JSF erbjuder försäljare av utvecklingsverktyg att skapa verktyg för mer standardiserade webbapplikationsramverk.

  6. Det är dessutom möjligt att skapa egna, specialutvecklade komponenter som fungerar tillsammans med JSF.

1 kommentar:

Mr Developer sa...

Det tråkiga är dock att JSF suger. Överkomplext, oproduktivt och enterprisy. Som alltför många ramverk från Sun.

Läs min blog:
http://hellrefaraherde.blogspot.com/