måndag, juli 10, 2006

Fortsatt svalt intresse för it-utbildningar

IDG berättar att intresset för it-utbildningarna är fortsatt svalt. Alla som har sökt till data och systemvetenskap hos Stockholms U. har kommit in. 3 av 16 kurser har dessutom ställts in pga för få kursdeltagare.

Det är väl som förväntat ungefär, men vad jag hört så är det klart fler som sökt till systemvetenskap här hos LTU än förra året, vilket tyder på en svag uppgång, men ändock en uppgång. Att alla som sökt kommer in är inget att höja ögonbrynen för, det har sedan flera år tillbaka funnits helt klart för många platser på utbildningarna. Det är, enligt mig, inte alls bra. En viss konkurrrens är att föredra.

Man vill ha det man inte kan få, ungefär. Om alla kommer in så tänker man att det inte är någon bra utbildning eftersom så få vill läsa den. Oavsett vad det är för antal sökande och platser. Det känns som få, om alla kommer in.

Nåja, jag tror att det blir ännu bättre nästa år. Ryktet börjar sprida sig om att det börjar bli brist på arbetsmarknaden framöver. Tyvärr tänker inte folk 4 år framåt, utan ser endast på dagsläget. Om det är gott om jobb idag, så läser vi idag. Är det ont om jobb idag, så läser vi någonting annat.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Arbetsmarknaden är fortfarande hopplös för de IT-utbildade som inte på något sätt har snubblat sig till några års arbetserfarenhet. För de som har gjort det, så är läget nog ganska bra nu (av någon anledning så behandlar vissa företag folk extremt olika beroende på om de har några års erfarenhet av att trycka på rätt knapp eller någon annan knapp - företagen borde börja inse att de tjänar på att ta in nyexaminerade i längden). Dessvärre är det bara en bråkdel av de senaste 6 årens utexaminerade som har gjort det. Att det fortfarande är lågt intresse är bara en logisk följd av att arbetsmarknaden fortfarande ser väldigt mörk ut även i ett längre perspektiv (det blir lätt så när det går tiotusentals helt arbetslösa och ännu fler som har skitjobb som det är överkvalificerade till). Det finns dessutom allt för mycket platser inte bara i förhållande till antalet sökande utan även i förhållande till arbetsbehovet.
/En som vet allt för väl

M sa...

jag tror på hantverks- och byggnadsbranschen! en färdigutbildad snickare har en ingångslön på kring 25 000:- och jobb finns det hur mycket som helst.

eatfrog sa...

Jorå, nog finns det gott om jobb för hantverkare om man gillar sånt.
Inte riktigt my cup of tea dock.

Anonym sa...

Trista siffror, men söker man ens in på en utbildning efter medeltalen på arbetstillfällen är man väl lite fel ute? Ska inte inressen styra?

eatfrog sa...

Tycker jag med, otroligt nog verkar det som om vi är helt klart i minoritet, vi som tycker så. Det är otroligt många som väljer utbildning baserat på medellön och arbetstillfällen i dagsläget. Vilket i sin tur är väldigt dåligt för utbildningarna. Kraven måste sänkas för att studenterna ska ta examen öht (och det vill lärosätena, för det är då de får betalt av staten!) och de som är genuint intresserade klumpas ihop med de som bara vill få ett papper som de tror ger tillträde till en god arbetsmarknad.

Anonym sa...

Håller med eatfrog. På min utbildning (DSV i Kista) går det massvis med folk som aldrig någonsin kommer kunna få ett systemvetarjobb. Det är inte särskilt intresserade, det är inte särskilt duktiga och det är inte motiverade. Vi var ungefär 300 elever första året. Mer än hälften hade inget där att göra.

eatfrog sa...

Ni var iaf 300, vi ungefär 20, varav 5 hoppade av första året. Något sådant var det ungefär iaf, det är inga officiella siffror. ;-)

Ja men visst, det är ju helt klart oroväckande att det ser ut så på lärosätena. Det är ju helt fel signaler som skickas ut då. Jag hörde tom någon säga i början av året att han/hon valde SysVet för att han/hon hört att utbildningen var lätt att ta sig igenom. Något intresse för ämnet fanns inte.

Om det är dessa som är framtidens systemvetare så kommer utbildningen att gå käpprätt åt h.