torsdag, december 20, 2007

God arbetsmarknad för systemvetare

Litet länktips bara.

http://www.jusek.se/templates/JK_SimplePage.aspx?id=50768

"Systemvetarena tillhör de som kommer att ha en god arbetsmarknad. Sacos bedömning är att det kommer att vara en brist på den yrkeskompetensen om fem år."

God jul!

tisdag, december 11, 2007

JavaServer Faces

Webbapplikationsramverk är populära ting idag. Anledningen är självklar, det utvecklas väldigt mycket webbapplikationer idag. Uttryck som Webben 2.0 hörs överallt, och arbetet med att skapa ett mer dynamiskt internet kräver mycket av utvecklarna. Webben var inte tänkt för dynamiskt innehåll från början, vilket har skapat ett flertal problem.

Tänk om du lämnar in din jacka på garderoben när du ska in på en restaurang, men du får ingen lapp som visar vilken jacka som är din. När du sedan kommer tillbaka för att ha din jacka, så vet du inte var jackan finns och personalen vet inte hur de ska leta reda på den. Det är det problem som uppstår med HTTP och dynamiskt innehåll. Det finns två sätt att lösa detta på, Cookies och URL-omskrivning.

Servlets och JSP utvecklades för att göra det enklare att bygga webbapplikationer med dessa problem i åtanke. De utvecklades för att ligga ovanför protokollet. JavaServer Faces utvecklades för att du inte ska behöva komma ihåg att det finns ett protokoll över huvudtaget.

Det finns sex huvudområden där JSF förbättrar, eller adderar, funktionalitet som webbutvecklare kan göra med Java EE:
  1. JSF tillåter utvecklare att skapa användargränssnitt utifrån en mängd standardiserade och återanvändbara komponenter som befinner sig på serversidan.

  2. JSF erbjuder en mängd JSP-taggar som erbjuder tillgänglighet till komponenter som befinner sig på serversidan.

  3. JSF inkapslar hantering av händelser samt rendering av komponenter så att utvecklare kan använda sig av standardiserade JSF-komponenter eller egenutvecklade sådana, som hanterar andra markup språk än HTML.

  4. JSF sparar state information på ett transparent sätt och fyller i formulär automatiskt när de visas åter.

  5. JSF erbjuder försäljare av utvecklingsverktyg att skapa verktyg för mer standardiserade webbapplikationsramverk.

  6. Det är dessutom möjligt att skapa egna, specialutvecklade komponenter som fungerar tillsammans med JSF.

Service Oriented Architecture

Systemutvecklare har alltid tampats med att mjukvara blir mer och mer komplex. Det har alltid funnits ett behov av att återanvända programkod för att slippa uppfinna hjulet om och om igen. SOA försöker lösa det problemet på ett så bra sätt som möjligt.

Själva grundkonceptet med en SOA är att en verksamhet ska kunna bygga en applikation eller ett system av en samling oberoende, men ändå samarbetande, tjänster eller subsystem. Dessa delar kan vara skrivna i vilket som helst programmeringsspråk och köras på olika plattformar. Oasis Reference Model for Service Oriented Architecture 1.0 beskriver SOA på följande sätt: ”Service Oriented Architecture (SOA) is a paradigm for organizing and utilizing distributed capabilities that may be under the control of different ownership domains.”

En av anledningarna till att koncept som SOA växt fram är att det inom organisationer ofta funnits, och till väldigt stor del fortfarande finns, många olika system utan kontakt med varandra där samma data finns på flera ställen. En växande anledning till att det finns flera system utspridda över världen är såklart globaliseringen idag. Om ett företag i Indien kan leverera en komponent till halva priset, så beslutar sig ofta företagsledningen för att köpa den därifrån trots att resten av systemet kanske befinner sig i t.ex. Sverige. Detta leder självklart till flera svårigheter, bland annat att hålla all data som är utspridd uppdaterad och konsistent.

Det finns givetvis även några nackdelar och svårigheter med att använda SOA. Det som oftast lyfts fram är avsaknaden av ett gemensamt vokabulär, termer heter olika beroende på vem som är leverantör eller författare.

Då SOA trots allt är relativt nytt och obeprövat så finns det dessutom en viss avsaknad av praktisk erfarenhet bland utövare, men dess popularitet ändrar på situationen dagligen. Avsaknaden av praktisk erfarenhet bland kunniga kan även vara anledningen till varför SOA inte blivit kritiserat i någon större omfattning. Det är lätt att hitta fördelar med SOA, men svårt att hitta kritik och nackdelar.

I en övergång till en SOA så behövs ändringar inte bara inom IT utan också inom verksamheten själv. Det behövs organisations- och styrningsmodeller som tillåter en vidare flexibilitet i verksamheten. SOA kan inte ses som någon förbestämd handlingsplan utan betyder ofta olika saker beroende på vem som ska utföra en förändring. För chefer kan en SOA innebära en ändrad syn på hur dessa ska styra verksamheten och hur relationerna till andra företag ser ut, och inte minst framför allt kostnaden för övergången till SOA. En IT-utvecklare däremot kanske bara ser vilka system som denne ska koppla ihop och få att fungera tillfredsställande.

torsdag, november 22, 2007

Ser bra ut - igen

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=717937

Jovisst. Det kommer ju inte som någon nyhet. Det ser bra ut för "datavetare" som de kallar det i artikeln. Visst är det så, det utbildas fruktansvärt få systemvetare just nu. De flesta som skulle läsa fjärde året just nu här på LTU har faktiskt fått jobb. Och företagen uppvaktar oss alltmer, med sina påklistrade leenden och löften om intressanta och givande arbetsplatser. Tillgång och efterfrågan, det är väl ganska logiskt egentligen.

Nå, frågan är ju om en person som börjar läsa systemvetenskap/datateknik nästa år, och blir klar 4 år därefter, hur ser det ut då? Branschen kan svänga en hel del på 5 års tid, det är ingen som vet vad som kommer hända. På så sätt är dessa prognoser ganska värdelösa. Dessutom ska man ju välja utbildning beroende på vad man är intresserad av, inte bara för att ha det lättare att få ett jobb så småningom.

lördag, oktober 06, 2007

Det går bra

http://www.idg.se/2.1085/1.123947

Jovisst. Nog går det bra för de systemvetenskapliga programmen. På två år har det blivit en dramatisk ökning i antalet studenter hos oss på LTU. Och tydligen har systemvetarna i Lund lyckats åttafaldiga sina på ett år.

Hos oss på LTU var det fler som började sysvet iår än civ. ing. datateknik. Det var lite förvånande faktiskt, för det känns som att datateknik ändå är prestigeutbildningen inom Data/IT. Men tydligen har det börjat skiftas även där.

Det kommer bli intressant att se dock, hur många som hoppar av. För trots allt är det ganska dålig koll hos nya studenter vad det är vi läser faktiskt. Vad utbildningen omfattar. Så det brukar vara ganska mycket avhopp under den första tiden.

Vad som också kommer bli intressant att se, är ifall branschen lyckas ta till sig dessa nya studenter. För fortfarande har det inte hänt så mycket på den situationen, det är inte överdrivet lätt att få jobb som nyutexaminerad systemvetare trots att det står artikel efter artikel i tidningar om att det behövs mer folk. För alla företag förväntar sig erfarenhet.

Nåja, vi får se, vad som händer. Det är bra iaf att det nämns något om systemvetare på IDGs framsida, så att vi syns lite mer!

onsdag, september 19, 2007

Apoteket ger upp på Sun

http://www.idg.se/17.108/2.1085/1.121599

900 apotek i Sverige har bytt ut Solaris-servrar mot Intel/Red Hat Linux dito.

Det är något vi börjat se en hel del av, hur man börjar gå över till Linux lite varstans. Oundvikligt antar jag. Men jag vet inte, är det verkligen så enkelt att man kan bara se hur mycket de bägge alternativen kostar och sen basera sitt val på det? Är billigast alltid bäst?

Nu vet jag egentligen ingenting om hur supportdelen fungerar hos varesig Sun eller Red Hat, men jag känner till Suns hårdvara. Och på den fronten är det stor skillnad. Nog för att den skillnaden år för år blivit mindre och mindre, för att Suns kunder inte är längre villiga att betala domdär extra kronorna för att få ett chassi som tål att bli överkört.

Men samtidigt så kan man ju nuförtiden köra Solaris på x86, och vad det är för maskiner Apoteket haft tidigare förtäljer inte artikeln. Nåja, jag vet inte, jag är väl ovanligt åsiktslös angående det hela för en gångs skull.

söndag, september 16, 2007

Tuffa tider för alla

http://www.idg.se/2.1085/1.120605

"It-företagen skriker efter kompetent personal men hos utbildningsföretagen är det långt ifrån fullsatt på höstens it-kurser."

Det kunde man ju gissa sig fram till. Om det inte finns folk som läser it-utbildningar på universitet ens så är det väl ännu värre för företag som faktiskt tar betalt (och oftast inga små summor) för en utbildning. För det finns ju faktiskt väldigt lite nytt folk inom It-branschen just nu. Behovet finns, det säger alla. Men krisen fortsätter. Alla säger detsamma, om och om igen.

"Ryktet lever kvar bland studenterna att inom it-sektorn har man en osäker framtid. Där har skolan och näringslivet misslyckats med att upplysa om vad det är för typ av jobb man får efter att man har fullföljt utbildningarna.".

Och så är det ju.

onsdag, september 05, 2007

Årets ettor

Idag var det tacobuffét med årets ettor. De var ganska många, jämfört med oss som går de resterande årskullarna. Jag tror vi var tre som gick trean och en som gick fyran. Och kanske tre som gick tvåan.

Nu börjar min C-avslutning också. Arkitektur och implementation tror jag den heter. Fick reda på idag vad den handlar om på ett ungefär, nämligen J2EE. Och så blir det lite roligheter som Hibernate, Struts, Ruby on Rails, etc etc.

Ska försöka börja blogga lite mer nu också. Har varit tysta månader nu den senaste tiden!

tisdag, augusti 21, 2007

Back in business

Nu är jag åter i Luleå. Och snart börjar skolan igen, mitt tredje år. Ska bli spännande att se, vad som händer under höst.

Hursomhelst, nu kommer jag börja skriva igen. Det var bara det jag ville säga!

fredag, juni 08, 2007

Sommarlov

Det är bloggtorka nu, ty skolan har tagit slut för denhär terminen.
Kanske återkommer först till hösten, vet ej.

tisdag, maj 22, 2007

Sista loggen

Ska skriva mitt sista inlägg om projektet då. Saker och ting börjar lida mot sitt slut.

Förra veckan var egentligen ingen bra vecka på den fronten. Personliga bekymmer tog upp verkligen all min tid, och jag kunde inte just då vara den projektledare jag borde ha varit. Saker och ting började vackla, en viss osäkerhet infann sig i gruppen. Vi blev oproduktiva och skjöt upp på saker och ting. Enligt vår tidsplan skulle vi vara klara igår, det är vi fortfarande inte. Imorgon ska vi dock träffas och se vad som är kvar att göra.

Det känns inte bra att de andra inte klarade av att kommunicera med varandra, styra upp och planera, bara för att jag inte fanns där. Jag ser det som ett misslyckande i delegation av uppgifter, eftersom alla inte visste på längre sikt vad de skulle åstadkomma. Vi har kört med korta tydliga mål, som jag lagt upp under mötena, och när dessa försvann så saknades mål på längre sikt. Det är svårt detdär.

Tydliga roller syns nu i gruppen, vilket dels skapar konflikter men även glädje. Herr X tar gärna på sig ansvar, tar tag i saker och ting utan gnissel, lägger ner mer tid än de andra i gruppen trots fotbollsträningar och deltidsjobb. Hur hinner han med allt, undrar man.

Herr Y däremot, gnisslar om allt. Svarar inte på mail, tar inte på sig någonting innan han blivit tilldelad en uppgift. Han har bidragit med så lite under projektets gång, att det skapar irritation. Det finns alltid en sådan i varje grupp. Det man vill, är att personen ska inse det själv, ta tag i det själv, och ta på sig mer ansvar och uppgifter senare in i projektet. Jag har försökt ge ledtrådar om det, "du kan ju...", men verkar inte få gehör för det.

Herr Z är ovan i sin situation ännu. Han verkar inte veta sin plats i grupper överhuvudtaget, hur han borde agera, vilka som är hans vänner och vilka som inte är det. Han tar allting försiktigt, och tiger hellre än talar. Men inte på grund av lättja eller någon överdriven blyghet. Men det har varit tydligt att uppgifter han tar på sig, utförs också, och utförs väl, utan gnissel.

Problem uppstår dock då två i gruppen är den tysta sorten. Det är mest jag och X som diskuterar under mötena, och jag har fått en inblick i vad han kan. Vad han har för bakgrund och kunskap. Vad de andra egentligen är duktiga på, och kan, är inte lika lätt att veta. Allra minst med Y, som jag faktiskt inte vet någonting om. Det är konstigt, att man har arbetat tillsammans under såhär lång tid och vet så lite om en person, det är inget bra tecken.

Nåja, det var det för denhär gången!

fredag, maj 18, 2007

Intressant läsning

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1505&a=649644

Litet länktips bara. Det var intressant läsning, om ett utbildningsföretag som heter Hyper Island. Och konceptet, ja det är inte så pjåkigt.

"På Hyper Island studerar man i projektform. De anställda på skolan är mer handledare och mentorer än lärare. Sakkunskapen hämtar man direkt från näringslivet."

Ptja, det är värt att fundera på iaf. Att andra utbildningsformer kan fungera också, eftersom universitetssystemet är så stelt så det är svårt att ändra på några stora delar i en utbildning.

torsdag, maj 17, 2007

Amazon utmanar Apple

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=651059



Amazon siktar på att utmana ITunes. De har fått med sig EMI och 1000 mindre bolag, vilket innebär att det kommer finnas gott om musik. Men den stora grejjen i dethär är att de inte tänker använda DRM, digital rights management, dvs kopieringsskydd. Det är helt strålande, varför tog det såhär lång tid för nån att fatta hur viktigt det är?



Varför ska man först köpa en låt, som kan laddas ner gratis, och sen kan du dessutom inte spela den på vilken spelare du vill? Skitskum logik ju. Visst, en del folk köper ju låtar ändå, och det finns gott om folk, så ITunes har ju gått bra. Men det är inte nog bra. Hatar själva programmet också, och hur allting är bundet till det. "Du kan inte ladda din ipod på en dator utan itunes", yay, svinsmart.



Nåja, vi får se hur det går, hoppas Bezos fixar dethär.

torsdag, maj 10, 2007

Projektmöte

Igår hade vi ett projektmöte där vi försökte konkretisera de krav som vi har. Vi kom en bit på vägen, vilket kändes bra.
Det verkar som om gruppen känns något mer motiverad än i början, pga de något mer konkreta arbetsuppgifterna som ligger framöver. Antagligen vill man bara få uppgiften överstökad och därför är det inte motiverande med projektplanering. Men det kan vara en fallgrop att slänga sig in i arbetet så snart som möjligt, tror jag. Så det var nog bra att vi pratade igenom hur vi ska gå tillväga.

Vi ska ha ett till möte på fredag där vi ska fortsätta brainstorma lite, och sedan börja skriva på rapporten. Men mer än så har det inte hunnit hända.

torsdag, maj 03, 2007

Wikipedia goes sökmotor

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=646032

Mannen som grundade Wikipedia har blivit rastlös, och beger sig mot nya mål. Nästa mål är en sökmotor såklart, Search Wikia ska den visst heta. Och med den ämnar han utmana Google såklart. (Det står Yahoo också i artikeln, men, njah).

"Men den stora utmaningen är nu att dra igång en ny sökmaskin, Search Wikia, som också ska skapas i samverkan med användarna och fungera utifrån deras intressen. "

Jag undrar jag, hur det ska gå med den planen. Nog för att Altavista försvann snabbt då, engång i tiden, men jag vet inte hur lätt det är att ändra på sökmotortrenderna idag. Man måste isf komma med något riktigt nytt. Och man kan inte påstå att Google ligger på latsidan idag, snarare tvärtom. Tycker de har med ett finger i varenda spel som finns ungefär.

Nå, åter till Wikipedia. Många tycker ju att vadå, varför ska man börja nu leka med sökmotorer. Saken är att Wales, som mannen heter, har startat ett vinstdrivande företag som heter Wikia. Och med hjälp av Wikipedias namn kan han såklart starta nya egna projekt som för tankarna till det omåttligt populära Wikipedia. Är det schysst att göra på det viset, kan man fråga sig. I dont know.

Sen står det såhär:
"- Under en tid var Googles sökmaskin överlägsen. Men Yahoo, Ask och andra rivaler har kommit ikapp"

Håller inte med själv, jag känner INGEN som använder Yahoo. Kommit ikapp? Sällan.

Nåja, nåja, vi får väl se, vad som händer.

torsdag, april 26, 2007

CSN sänker kraven

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=643375

Vissa utbildningar är hårdare än andra. Det vet alla som läser på universitet. De som har matteintensiva utbildningar får plugga riktigt hårt, samtidigt som de som läser mer samhällsvetenskapliga utbildningar kanske pluggar 10h i veckan under en viss tid.

Det är såklart inte rättvist, när CSN ställer krav på alla elever baserat på hur mycket poäng man får missa. Dessutom är reglerna olika för vissa utbildningar (vilket förklaras bättre i DN artikeln). Journalisterna och musiklärarna t ex, räknas in i en anna grupp där de inte får missa mer än 10p under studietiden. Dvs, 5 årig utbildning, så får du missa 2p per år. Helt sinnessjukt är det.

"- Hälften av alla studenter, och 60 procent av lärarstudenterna, tyckte att det var lätt att bli godkänd på kurserna. Det ger ju en bild som jag tycker att man borde sätta sig ner och fundera över på högskolorna, säger Gunilla Jacobsson, projektledare för undersökningen."

Ja, nån borde sätta sig ner och fundera. Ska det verkligen vara på det viset? Ska en högskoleutbildning kännas LÄTT? Jag tycker inte det. Det är inte stimulerande på det viset, och nivån på våra högskolor ska inte vara så låg. Det leder i sin tur till dålig internationell status. "Jaha, du läste i Sverige, där gör man ju ingenting".

Nå, vi får se vad de hittar på.

Det går bra för Apple

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=643397

Apple ökar sin vinst med hela 88%. Det är inte illa. Och otroligt nog så var det dels pga Ipods, jag som trodde att alla redan hade en och att marknaden redan var mättad. "Totalt levererade Apple drygt 10,55 miljoner Ipod-spelare under kvartalet"

Det är en jääävla massa mp3spelare alltså.

"Det innebär en volymökning på 24 procent för Ipod-spelare och 36 procent för datorer jämfört med andra kvartalet räkenskapsåret före"

Och en jäävla massa datorer också. Det börjar vara en hel del gamla pc-användare som går över. Vad kan det bero på månne? Har alla tröttnat på dålig design och dålig kvalité? Har folk blivit redo att betala några tusen extra för snygga prylar som håller liiite bättre?

Ja jag vet inte jag. Själv har jag än så länge inte en endaste Apple-pryl. Men den första datorn jag använde var en Macintosh Plus, nångång andra hälften av 80-talet.

tisdag, april 24, 2007

Telia Sonera vill spara, inte så konstigt

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=547&a=642663

Läste i dagens DN att Telia Sonera ska spara, trots att koncernen ökar vinster.

Det är egentligen inte så konstigt, enligt mig (inte för att jag är någon slags ekonomianalytiker). Men jag tror, att mycket av deras försprång faktiskt har varit pga monopolsituationen som rått tidigare. För inte så länge sedan fanns det inga andra telefonföretag än Telia här i Sverige. De tvingade på folk vanlig trådtelefon ifall man vill ha ADSL, sen tvingades du som kund använda deras kopparnät även fast du inte hade Telia som ISP.

Alla de sakerna har försvunnit, en efter en, efter starka påtryckningar från PTS och samhället i övrigt. Och nu blir det svårare, man kan inte längre slänga pengar omkring sig på dumdristiga projekt. Nu måste man se efter organisationen, och förbreda sig på eventuellt svårare tider.

Nåja, dags att dricka kaffe här, och börja skriva på en rapport om vetenskapsmetod.

fredag, april 20, 2007

Vad i allsin dar?

Tro't eller ej. Google köper ett bolag i Luleå. Ett bolag vi på LTU känner till mer än väl. Nämligen MARRATECH.

Läs här hos DI.
Här finns lite också.
Och så hos google.

Grattis till de på Marratech, nu får de säkert en trevligare arbetsmiljö. Månne dock om själva programmet Marattech kommer sluta vara så buggit.

Tack till Bea för några länktips.

[edit:]
Lite förtydligande. Google ska visst inte köpa upp hela Marratech. Saxat från ltu.se:

"Google köper hela den del av verksamheten som rör forskning och utveckling av nya konferenssystem. De anställda följer med vid övertagandet som också innebär att företaget byter namn till Google."

torsdag, april 19, 2007

Projektledare

I projektkursen vi läser just nu så blev jag somsagt projektledare. Det för ju med sig en hel del både positivt och negativt.
Det positiva är ju givetvis känslan över att få styra in arbetet på det sätt som man själv tycker är bäst. Jag är inte diktators-typen, men har svårt för att arbeta i en grupp som planlöst driver omkring utan ett tydligt mål. Dessutom är det nog bra inför framtiden att ha "provat på" rollen, lite mer officiellt. Även fast jag i tidigare grupper haft en ledaraktig roll så har det varit outtalat, och det har varit gnissel om det sen längre fram under arbetets gång.

Men samtidigt så är det ju en del ansvar inblandat i rollen. Alla ska vara med, alla ska vara delaktiga, ingen ska vantrivas i gruppen. Och det är ju ganska svåra saker att hantera. Särskilt i en universitetsvärld där allting i slutändan är frivilligt. Man KAN hoppa av en kurs, utan att det får någon större inverkan på ens liv. Om du däremot vägrar arbeta när du är anställd i ett företag, för att "det är tråkigt", så kanske man inte blir så långvarig i företaget.

Så det finns ingen egentlig piska man kan använda, ifall det skulle krävas. Det finns inte heller särskilt mycket man kan motivera med, när man saknar några egentliga resurser att tilldela. Jag kan inte göra annat än att ge beröm när arbete blir väl gjort, och hoppas på att det räcker.

När man funderar på ovan nämnda så kommer man oundvikligen fram till att det är gruppdynamiken och uppgifterna som ska genomföras, som styr huruvida deltagarna känner sig motiverade eller inte.

Så vad jag har försökt göra är att organisera upp uppgifterna som ligger framför oss så tydligt som möjligt, så att alla vet vad som finns kvar att göra, samt att försökt tilldela olika personer lite olika ansvarsområden. För jag tror att om någon del av arbetet tidigt blir "ens eget" så lägger man ner en viss mängd stolthet i det, och personen vill inte känna att vid kursens slut så är ens egen del den sämsta delen. Det är ju inte möjligt att ändra på uppgiften, men om man bryter ner den i mindre beståndsdelar brukar det kännas bättre och lättare att begripa.

Jag har dessutom försökt engagera de 3 andra i gruppen så gott jag kan, genom att försöka få alla att komma med förslag och idéer. En person i gruppen verkar ha svårt för det, och vill helst ligga så lågt som möjligt. Jag misstänker att han heltenkelt vill göra så lite som möjligt. Jag vet inte om det kommer bli något problem eller inte ännu, dock.

Jag tror att jag bör under mötena inte komma med så många förslag själv, vilket ibland kan vara svårt när det stagnerar. Ibland får jag känslan av att jag vet tydligare vad som bör göras, men att det är bäst om deltagarna funderar ut det själva. Om man som ledare för en grupp hela tiden tydligt säger vad som ska göras och hur det ska göras, så kommer de andra att släppa över sitt ansvar, tror jag. Dessutom skulle de synergi-effekter som uppstår vid grupparbete försvinna, om jag själv kommer med för många förslag.

Nåja, det får räcka med skriverier för denhär gången, dags för lunch.

lördag, april 14, 2007

Påtal om bärbara datorer..

Skrev en bit om att bärbara datorer inte håller så bra längre häromsistens.

Nu har SP, Sveriges tekniska forskningsinstutitu kommit fram till något revolutionerande. Om du tappar din bärbara dator i golvet kan den gå sönder. Det är otroligt, jag vet. Såhär står det i artikeln, "Gigabyte, megahertz och diskminne i all ära. Har ditt batteri tagit slut eller ser du inget på bildskärmen för alla reflexer spelar det inte så stor roll."

Tydligen är apple-laptopsen de bästa i testet. Det är kanske inte så förvånande, för Apple är det enda märket som INTE har gett sig in i lågpriskriget. Deras datorer kostar lika mycket som de gjort ett bra tag, och de kostar flera tusen mer än en motsvarande PC-variant hade gjort. Och det är där skillnaden ligger, kvalitét.

Jag undrar dock exakt vilka datorer som testades, dvs modellen också. Det berättar inte artikeln.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=638923
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=638926

/ef

torsdag, april 12, 2007

Prisras

Ja, det är kanske inte så ovanligt eller spännande egentligen. Men bärbara datorer håller på och blir billigare i våldsam fart.

Man kan idag läsa i DN att priset för bärbara datorer har pressats ned med 20% sedan i höstas. Och det är ändå en hel del, mätt i pengar.



Såklart inträffar det stora prisraset strax efter att jag har köpt mig min första bärbara, beställde min i mitten av december. Vågar inte ens se efter vad den skulle kosta idag, för jag gissar på att det handlar om åtskilliga tusenlappar.



Bärbara datorer har blivit samma slags fenomen som mobiltelefonerna var några år sen. Priset började sjunka, några hade först, sen ville fler och fler ha. Till sist är man helt utanför om man inte har en mobiltelefon. Vi börjar närma oss det med bärbara datorer, "jaha du har bara en stationär?". Jag hörde faktiskt de orden ett par dagar sen.



Det som är lite trist med att ha köpt en bärbar är att det är väldigt svårt att uppgradera den i efterhand. Priset på processorer sjunker, visst, men det har inte jag någon nytta av nu. Samtidigt så orsakar prispressen en sänkning i kvalitét. Hur många minns dedär gamla IBM Thinkpadsen? De gick aldrig sönder. Om nånting slutade funka så var det batteriet, men allt annat fortsatte fungera klockrent.



Det är något som inte gäller längre. IBM sålde den delen av företaget till Lenovo, nya thinkpadanvändare vittnar om att de inte håller samma kvalitét längre. Och jag kan nog säga detsamma om min HP. Även fast det är en sk. businessmodell, så är den väldigt plastig jämfört med hur de såg ut för 5-10 år sen. Men men, så är det.

onsdag, april 04, 2007

Diskussionen om kårobligatoriet fortsätter

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=635899

Jag har tidigare också skrivit om kårobligatoriet, och jag tycker fortfarande att den ska finnas kvar. Nu har regeringen utsett en utredare som senast den 15e februari nästa år ska föreslå hur man ska få bort den.

"Studentkårerna, föreningarna och nationerna har både en utbildningsbevakande och studiesocial verksamhet. "
Utbildningsbevakande verksamhet, hey, that's me!

Nåja, det har inte hänt så mycket ännu i frågan. Bara att det ska nu utredas ännu mer.

tisdag, april 03, 2007

Tredje mötet

Imorgon är det det tredje mötet med projektgruppen. Jag talar om projektgruppen vi har i kursen Systemvetenskapliga projekt. Vi i klassen har blivit uppdelade i två grupper, och vi två som går andra året blev valda till projektledare.

De första två mötena vi hade så har vi mest bara lärt känna varandra litegrann och pratat om hur vi ska göra framöver. Imorgon blir det nog det första riktiga mötet där vi har en agenda. Vi ska göra klart något som heter ett projektmandat och lämna in det innan påsk, så vi får lite ledigt. Har bokat ett grupprum i några timmar så vi vet vart vi ska sitta och sådär. Kommer nog gå bra.

Grabbarna i gruppen verkar vara trevliga prickar, även fast det finns ett orosmoment. En i gruppen verkar inte vara motiverad alls, och ska tydligen hoppa av programmet efter denhär kursen. Det ger ju inte positiva vibbar, då man inte vill sitta där en månad in i arbetet och en utan förvarning hoppar av och inte tänker fullfölja sin åtaganden. Måste nog känna efter lite, om det kan bli ett riktigt problem med det.

Men i övrigt tror jag att det ska gå bra med det.

In other news, så har jag just fått mitt första U på en tenta. Det svider som f*n. Kvantitativa modeller heter kursen, matte är ämnet. Problemet var att jag inte kunde alls ekonomidelen av kursen, och på tentan så var det en rätt stor del av poängen. Nå, det är omtenta om en månad. Frågan är bara om jag har tid att plugga inför omtentan, då jag läser 15p denhär läsperioden. Och har dessutom en del kårarbete att hantera. Hmm, vi får se. Man vill ju helst inte skjuta fram omtentan till efter sommaren, då har man garanterat glömt bort allting.

I projektkursen så ska vi tydligen skriva någon slags "loggbok" under projektets gång där vi skriver om våra personliga tankar. Jag tror nog att denhär bloggen duger som det, får bara försöka hålla koll på vilka inlägg som handlar om projektet så att inte Ingela behöver läsa igenom alltför mycket strunt.

Nå, det var det för idag. Trevlig fortsättning.

fredag, mars 30, 2007

tisdag, mars 27, 2007

Stor site större

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=633215

70% av svenskar mellan 15 och 20 använder Lunarstorm. Det är mycket. Hur ska man växa mer? Är det ens möjligt?

Jag säger såhär, Lunarstorm kommer kollapsa snart. Av en enkel anledning, när man är mellan 15-20 vill man vara annorlunda. Folk har slutat använda Lunarstorm för att det är för populärt. Tänk er att 70% av bilägare skulle ha Volvo. Hur ska man nå resterande 30%? Ptja, antingen ser man till att det inte finns några andra märken som fungerar (eller köper upp dom, som Microsoft) eller så får man sänka priset på bilarna.

Communities är svåra att köpa upp, och gratis. Svårt läge.

Lunarstorm har dessutom försökt växa genom att lägga till finesser, och dessutom ta betalt för dessa. Det är heltenkelt inte hållbart, ingen använder finesserna och det är få som tycker att det är värt att betala för nånting man inte har någon nytta av.

Nä jag säger det, hela stället kommer dö ut snart. Det finns exempel på det. Finns det någon som kommer ihåg Skunk? Visst, det försvann inte, men nog är det måttligt dött nuförtiden. Alla använde det då, när det kom.

Nå, vi får väl se. Det finns bara ett sätt man kan ta reda på hur det går framöver, nämligen att vänta och se.

måndag, mars 26, 2007

Det var det då

"Uttagningen till "Startkapital 2007" är nu klar. Samtliga uttagna har fått bekräftelse via epost. Ej uttagna uppmanas att maila till kontakt@idehuset.lu för rådgivning kring hur affärsidén kan utvecklas."

Mjaha, det gick inte vägen. Bara att börja söka sommarjobb då. Förbannat, vilken besvikelse. Vilken miss dom gjorde.

torsdag, mars 22, 2007

Nya kurser

Tentaplugget ledde till ett visst uppehåll här. Det fanns helt enkelt inte tid för något annat än korta personliga reflektioner, och dessa skriver jag på min andra blogg.



Nåja, nu är tentorna över. De gick måttligt bägge två, och idag var kursintroduktionerna. Först på morgonen var det introduktion till en kurs som heter nåt i stil med Vetenskaplig metod och undersökningsmetodik eller nåt, hur det nu var. Vi var inte så många som dök upp, bara 6 pers. Men den verkar helt okej, trist ämne men äh, så är det ibland. Så länge som läraren orkar engagera sig så brukar man klara av trista ämnen.



Efter lunch så hade vi intro till Systemvetenskapliga projekt. Bekanta lärare som höll i den, vi var 7 som dök upp där. Lite snickesnack, sen gick vi över vägen till ett företag som heter Rubico, som vi ska utforma en kravspecifikation åt. Det verkar helt intressant det med, ett riktigt skarpt projekt att pyssla med. Sen ska man lära sig lite mer om att jobba i projekt också, det är nog användbart.



Imorgon ska jag gå och handla kurslitteratur, och nästa vecka ska jag börja plöja, så man inte behöver läsa så enorma mängder mot slutet av perioden.



Förutom dessa två kurser så läser jag även Japanska 2 just nu, första kursen var så rolgi så jag tänkte att det är lika att köra på nu när man har det i färskt minne.



Nåja, det var allt för idag.

söndag, mars 11, 2007

Reklam

Ska ta och spamma lite reklam här, fräckt nog.
Har startat ett forum tillsammans med en kompis, och det är rätt dött såhär till en början. Så det skulle behövas lite hjälp med att skriva inlägg och starta nya trådar. Forumet är tänkt åt folk som bor i Luleå och trakten härikring, och heter lulesnacket.

onsdag, mars 07, 2007

Long time no write

Oj, det var ju ett bra tag sen jag skrev senast.

Vad har hänt sen sist, ptja.. pluggat rätt mycket. Det blev hektiskt i japanskakursen, skjöt upp lite saker så det blev plötsligt jättemycket.
Samtidigt är det mycket nu i kvantitativa modeller, av samma anledning. Matte är jag inte så himla vass på, och det är tenta om några veckor. Måste verkligen ta tag i detdär, och börja plugga mer. Skolkade ett möte med utbildningsutskottet, då jag inte alls hade tid med det den dagen.

Nå, det var nog allt.

Vad jag tänkte skriva desto mer om idag var att jag och Jojje har skickat in en anmälning till Idéhusets startkapital-grej. Ett dussin eller så, får chans att starta ett eget företag under sommaren. Man får betalt så man överlever, coachning och kurser i företagande. Det lät så spännande att vi tänkte försöka, om vi kan lyckas. Vårt projekt heter Luletorget, och jag tänker inte berätta desto mer om det just nu. ;)

Tänk så spännande, eget företag. Tänk om man lyckas, och börjar tjäna pengar. Det är sånt dagdrömmar är gjorda av.

Nu är klockan mycket, dags att sova så man orkar sitta med Excel imorgon och göra fina diagram.

tisdag, februari 20, 2007

DDoS attacker kriminaliseras

Det har kommit ett ny lag mot DDoS-attacker, dvs att man "tar ner" hemsidor på nätet.

Såklart kommer det kritik mot den. Problemet är inte så mycket idag att det är bristande lagstiftning mot det, problemet är att man aldrig får reda på vem det var som attackerade. Och det finns ju inte ens resurser att genomföra ordentliga undersökningar.

"IT-expert" von Braun "tycker även att lagen borde omdefinieras för att tydligt förbjuda virus- och trojanspridning." Det tycker inte jag låter som nån höjdare. Oftast sprids virus och trojaner av folk som inte har en aning om att de faktiskt gör det.

Tänk att bli åtalad för det, för att du glömde uppdatera med senaste patcharna. Låter lite luddigt.

Dethär är ett problem som lagstiftning inte kan åtgärda, tycker jag. Internet håller sig inte inom en nation, eller dess lagar. Och somsagt, oftast får man inte fast attackerare, virusmakare, virusspridare, osv osv. De går fria i den anarkistiska värld vi kallar för internet. Och kanske är det lika bra så. Det är ju ändå det som gör internet spännande.

fredag, februari 16, 2007

Helt otroligt

Jag fick godkänt på tentan? Helt otroligt. Jag borde känna mig glad, men det är snarare en känsla av misstro.

Jag minns tentan väl, jag vet hur jag skrev den, och jag skrev den gick inte bra. Jag svarade inte ens på alla frågor, och gav heltenkelt upp mot slutet. Och nu godkänt? Det låter lite otroligt. Månne hur läraren har rättat den egentligen.

Nåväl, ska hämta ut den på måndag eller så, och se efter. Nu är det helg, och slut med skoltänket. Trevlig helg!

torsdag, februari 15, 2007

Bredband till alla

Alla svenska hushåll och företag ska ha bredband senast 2010 och helst kunna välja mellan flera operatörer. (SvD)

Länk till motsvarande artikel hos DN.

Nu ska det bli liv i luckan igen när det gäller dethär med bredband. Det var ju några år sen det var tal om det senast, vad jag minns. Och den gången rann det ju ut i sanden, pengarna som hade avsattits till bredbandsutbyggnaden togs aldrig ut. Det var för omständigt heltenkelt. Men nu försöker man alltså igen.

1,1 miljarder vill man använda till att bygga ut bredband till alla. Vilket låter vettigt. Att år 2007 inte ha bredband är ju katastrofalt, i ett IT-land som Sverige. Och personligen tycker jag inte att 512kbit ADSL är bredband. Knappt ens att domdär bättre DSL-varianterna är det, främst för att man har så dålig upstream-uppkoppling. Visst, om man bara laddar ner så behöver man inte ha så mycket bandbredd uppåt, men det blir ju en begränsande faktor om man ska börja göra mer saker via sin internetuppkoppling.

Remote Desktop och varianter på samma tema fungerar t ex rätt dåligt mot dsl-varianter. Det är knappt användbart ens. Och hur blir det då med dethär, "jobba hemma". Då ska man väl kunna jobba varsomhelst egentligen, i sommarstugan t ex kanske? Och så måste man koppla upp sig hem, så man kommer åt de verktyg man behöver. Försök använda Visual Studio eller något i det läget.

Nåja, nog med tekniskt snack. Dethär är ett bra initiativ, och jag hoppas det går bätre än förra gången!

Angående kårobligatoriet..

Ytterligare artikel i DN kring kårobligatoriet. Skrev ju inlägg om det igår!

Hur blev det plötsligt sånthär mediauppbåd kring dethär? Det har ju varit totaltyst om hela frågan hur länge som helst.

Mjaja, jag har inget mer att tillägga. Läs förra inlägget.

onsdag, februari 14, 2007

Kåren, kåren, kåren..

Ja hur ska det gå, när kårobligatoriet ska avskaffas. Hälften av alla studenter vill lämna sin kår (SvD), enligt en rapport i Studentliv. DN.

Det skulle ju ha ödestigra konsekvenser för kårernas verksamhet som det ser ut idag, ifall det inte blir någon ny sorts finansiering av verksamheten. Och anledningen till att folk inte vill vara med i kårerna är ju egentligen simpel. Dels så ser man rätt lite av det som kårerna egentligen sysslar med, utbildningsbevakandet är inte glamouröst och det talas inte särskilt mycket om förändringarna som sker pga kårernas arbete. Många studenter tror att kårerna mest handlar om att ha ett kårhus där man kan dricka billig öl.

Nåja, vi får väl se. Vänta och se. Det kommer ju inte påverka mig särskilt mycket när jag bara har 2 år kvar, så även fast obligatoriet avskaffas imorgon kommer jag nog inte ens hinna känna några effekter av det.

tisdag, februari 13, 2007

Wikipedialänkar

Surfade runt lite på Wikipedia. Har tidigare skrivit en kort snutt om design patterns. Det fanns en bra artikel om det där.

En som inte var lika bra var artikeln om systemvetenskap, aka systems science. Står knappt nånting där, ingenting som makear sense iaf.

Om systemteorier fanns det iaf en riktigt lång artikel, med några intressanta saker om blandannat organisationsteori och cybernetik. Vettigare läsning än länken ovan.

Till sist så är artikeln om systemtänkande också bra.

Jaja, det får räcka för idag med systemvetenskapandet. :-)

Vad är dethär för idioti?

Google har blivit fällt i ett belgiskt upphovsrätsmål enligt en artikel jag läste i DN.

Tydligen så, har en grupp tidningar i Belgien stämt Google för att de i sin tjänst Google News publicerar delar av artiklar utan tillstånd eller ersättning. Notera här nu, delar av. Och utan ersättning.

Dessa tidningar har tydligen tagit betalt av dem som surfat in på sidan och vill läsa dessa artiklar, och google har därmed STULIT deras pengar eftersom delar av artiklarna har varit möjliga att läsa på annat håll.

Det är ett typiskt bakåtsträvar-tänk från dessa "gamla medier". Man hänger inte alls med i utvecklingens gång, utan vill hellre att det ska bli som på den gamla goda tiden då tidningsnyheter var den enda källan till information. Att någon annan ska LÄNKA till din artikel, det är ju nästan stöld. Särskilt om det står på länksidan vad länken pekar till.

I princip så har jag nu stulit något från DN, eftersom jag har en länk till deras sida, och en kort sammanfattning av artikeln. Om nu DN hade tagit betalt för dendär artikeln så hade jag väl också kunnat bli stämd.

Vart är världen påväg..

Hårddisktillverkare kommer få gott om jobb framöver

Enligt ett lagförslag i den amerikanska kongressen så ska internetoperatörer i landet tvingas till att spara all internettrafik. I evighet.

Idg.se. Vnunet.

Det är någon superintelligent man vid namn Lamar Smith (från Texas, host) som kommit med förslaget. Det påminner mig lite om detdär snacket om hur internet är en massa rör som går kors och tvärs. Och om man skickar för mycket i ett sånt rör så blir det stopp i röret och då kommer ingenting igenom längre.

Det krävs ju inte mycket tankeverksamhet för att inse hur det är egentligen praktiskt omöjligt att lagra all internettrafik. Ens ett kort tag, som ett par år. Det är ju faktiskt sinnessjuka mängder data som går kors och tvärs. Det har ju varit diskussion om detdär i Sverige också, FRA som ville kika på all trafik. Men de säger ju själva att det är faktiskt omöjligt att börja lagra detdär, finns inte nog snabba hårddiskar eller tillräckligt stora sådana för den delen för att det ska gå. Och då snackar vi ändå lilla pyttesverige.

Nej herregud, dethär var det dummaste på länge. All internettrafik sparad, i evighet. Haha. Och hur är det med personlig integritet då? Ska det verkligen stå nånstans för evigt vad jag har surfat idag?

måndag, februari 12, 2007

Det eviga tjatet

Inte nog med att CS skriver flera gånger i veckan om bristen på studenter som läser IT, företagen har svårt att rekrytera, så hörde jag nu idag på P3 om det hela också.

I princip det samma, utbildningarna står tomma, företagen har svårt att rekrytera. "Varför gör inte någon nånting?" verkar de alla säga. Men de ändringar som borde göras gör ingen. Företagen gör det fortfarande svårt för nyutexaminerade att få in en fot i arbetslivet. Ingen orkar lära upp dedär, som bara har teoretiska kunskaper. "Kan inte någon annan göra det? Vi har inte tid just nu!"

Skolorna investerar inte i utbildningarna, det är underbemanning och intressebrist. "Det kommer ändå inga studenter", verkar de tänka. Nä, det är klart, när kvalitén på utbildningen börjar sjunka och man utbildas ändå inte i någonting konkret som ger en jobb efteråt.

Personligen tycker jag att en Systemvetarutbildning borde vara mer förbredande för arbetslivet, man får inte lära sig något av alla de verktyg som företag faktiskt använder. Lite Java och ännu mindre C räcker ju inte långt, särskilt när det inte signaleras om att man måste lära sig programmera på sin fritid ifall man ska få jobb som utvecklare.

Att ha en kurs i datamodellering; och sen den andra kursen bara flumma runt (vad handlade Databaser II om egentligen?) är ju rent slöseri med tid, där finns det ju god möjlighet att lära ut olika databaser och databasverktyg, sådana som man faktiskt måste kunna sen. Men det fanns inte råd att köpa in licenser. Och lärarna saknade kunskapen. Lära sig SQL är ingen match, det kan man göra hemma också, men att bli vass på DB2 och alla verktyg är en annan femma.

Och företagen ser lugnt på, suckar, och outsource:ar. Ibland skriver någon VD en debatt-artikel. De som redan har jobb har det finemang just nu, men alla de som fortfarande inte lyckats bygga upp ett fint CV har det inte ett dugg bättre, trots högkonjukturen. Vilket är fanimig orättvist, och dålig långsiktig planering.

torsdag, februari 08, 2007

Yohoo, wlan!

Efter ett par turer med routrar från både D-Link och Netgear så valde jag att nu köra med något beprövat. Namnet är såklart 3com. Och eftersom jag har laptop så fick det bli en trådlös routervariant också. Paketet hade blivit skadat på vägen hit, men det verkar inte routern ha brytt sig om, allt fungerar som det ska (än så länge).

Man ska väl kanske inte vara så snabbt med att ropa hurra, förra gången så funkade routern finemang i ungefär en timme, sen totaldog den.

Nåja, det funkar än så länge.

Från det ena till det andra, så har det nu blivit beslutat om vilka som ska gå från det systemvetenskapliga programmet. Det är bara en person, och dessutom en forskare. Så själva utbildningen ska inte bli påverkad, enligt detta beslut.

Igår var det ett samrådsmöte där det informerades lite kring nedskärningarna och annat som händer på instutionen. Men det var inget som är särskilt intressant för andra, så jag skippar att skriva desto mer om det.

onsdag, februari 07, 2007

Internetattack!!

Står i DN (och en drös andra nyhetssiter) att det har varit en attack mot internet inatt. Ja, det är väl sant. Rotnamnservrarna har blivit DDoSade, ett par åkte ner. Men det finns ju 13st och nätet skulle faktiskt funka helt som vanligt med bara en kvar.

Tycker tidningarna överdriver lite i ordvalen. "I tysthet har internet just klarat en av de största attackerna i de globala datakommunikationernas historia". Oj oj, det låter ju jätteallvarligt!

(En bekant undrade faktiskt idag varför hans internet fungerade lite halvkasst. Kanske har med dethär att göra. Fast det känns lite osannolikt, eller så är det nånting som inte hanterade dethär så väl som det borde ha gjort)

"Tisdagen den 7 februari 2007 hade kunnat bli dagen då den webberoende världen stannade ". Herregud det hade ju kunnat vara domedagen idag!

Att försöka DDoSa ner namnservrar är inget nytt, det händer med jämna mellanrum. Och det händer inte något allvarligt. Ponera att alla 13 skulle åka ner i en timme, det skulle ändå inte betyda att nätet är dött hela dendär timmen, för vi använder faktiskt inte dessa rotservrar konstant själva. Och att alla 13 nu skulle vara samtidigt nere non-stop i en så lång tid är högst osannolikt.

Jag menar, vi skickar inte dns-frågor till rotservrarna, utan det är den dns-server som vi använder (din ISP kör en egen som du använder) som eventuellt gör det. Och det är vanligt att cacha frågor, vilket leder till att det är nog sannolikt att din dns har adresserna till .com/.org/.se osv. Och de har ju adresserna till den domän du söker, t ex aftonbladet.se. Men visst, i en helt ocachad situation så påverkar det funktionaliteten, ifall rotservrarna dyker. Att cacha betyder för övrigt att lagra information en stund, för snabbare åtkomst.

Nåja, det var bara det, blev lite irriterad. ;)


[edit:]
Formulerade mig lite otydligt, la in det i texten istället för här i slutet.

Gmail goes public

Nu behöver man inte längre ha en invite för att få sig ett Gmailkonto. Inte för att det nu är en massa folk som inte får tag på invites, alla som vill ha ett konto där har väl redan det.

Men det finns väl alltid en andel folk som inte orkar med något extra besvär, och fortsätter glatt använda sin hotmail och läsa sin spam, för att leta reda på någon som kan skicka en invite är för mycket gissel.

Nu behövs det iaf inte längre.

En sak som jag funderar på dock är, varför är det fortfarande "in beta"? Det har ju varit så i flera år nu, det är en bra lång betaperiod för ett webmailsystem. Och det är ju inte så att det är mycket buggar, eller att nya saker kommer till. Jag misstänker att det är för att det heltenkelt låter tuffare så. Beta låter som att det är nytt och fräscht. Bleeding edge.

Nåja, det var bara det.

Kårobligatoriet bort

För dem som har missat det, utbildningsminister Leijonborg (fp) har nu bestämt sig för att kårobligatoriet ska bort. En utredning ska tillsättas i vår för att undersöka hur kårerna ska få fortsätta bedriva sin verksamhet.

Jag tycker personligen att kårobligatoriet var en bra sak. Inte för att tvång är nånsin bra, men för att folk är snåla och lata. Flera jag har talat med om saken säger detsamma, man vill ju nyttja allt det bra som kåren erbjuder. Men när man sen på slutet av månaden ska välja mellan att betala en räkning och inte betala den, så tänker man inte långsiktigt. Man vill bara snåla.

onsdag, januari 31, 2007

Nedskärningar igen

Jaha, då flaggas det om att 2 tjänster till måste eventuellt gå. Besked kommer i februari.

Sorgligt men sant, snart finns det ingent systemvetenskapligt program kvar..

Sommarjobba på eget företag

Idéhuset här i Luleå hjälper folk med att starta företag. Och de ger några stycken möjligheten att få prova på företagarlivet under sommarmånaderna genom att ge dem lite startkapital. Eller snarare lön för tiden, så man överlever.

Jag funderar på om vi borde söka dethär. Det är något informationsmöte på torsdag (inkl. lunchbaguette!) där man kan få reda på mer, vad som krävs etc. Tänkte gå dit och höra. För ändå, tänk så skönt. Sommarjobba för sig själv, starta ett eget företag. Bara det orskar dagdrömmeri och trevlig känsla i magen.

Jobba för en jobbig gnällig chef ger inte bra magkänsla.

Men frågan är ju, vad som förväntas av en, och vad skulle jag förvänta av mig själv. Har jag en stark företagsidé? Går det att tjäna pengar på det hela?
För en idé som det inte går att tjäna pengar på är ingen god idé i den världen.

Fast jag tror nog det skulle gå. Allt går, om man bara vill. Och man dras till det man förväntar sig. Tid har jag gott om, och energi finns det om det är någonting som engagerar mig. Och tro mig när jag säger, ett eget företag engagerar mig tillräckligt.

Jag ska undersöka dethär och skriver mer om det sen. Kanske jag blir företagsman istället för student lagom till nästa år.

tisdag, januari 30, 2007

Nånting är på g

Jag inleder med att nämna programrådsmötet som var förra veckan. Det var mest om det gamla vanliga, klagomål om kurser. Vissa har gått helt okej, och andra riktigt illa. Studenterna irriterar sig på nedskärningarna som var förra året, vilket inte är så överraskande.

Men nu ska det vara ett krismöte igen imorrn tydligen. Instutionen säger att man måste spara pengar, igen. Om det påverkar utbildningen vet man inte ännu, men bra är det iaf inte.

Jag vet inte mer än så i dethär läget, och låter bli att spekulera. Men man frågar sig, ämnar makthavarna ha kvar det systemvetenskapliga programmet på LTU eller inte? Nedskärningar leder till en sämre utbildning och mindre resurser. Det leder till färre elever, vilket leder till ännu mer nedskärningar. Spiralen är svår att stoppa utan ett aktivt deltagande från dem högre upp. Fortsätter det såhär så försvinner nog programmet inom några år. Håller personligen bara tummarna att jag ska få ut min examen innan något sånt inträffar.

Jag återkommer med bättre information när jag har den.

torsdag, januari 25, 2007

Wheels are in motion

Nu har vi (jag och klasskompisen) tagit de första stegen för att förverkliga projektet vi har funderat på bra länge nu. En av två domäner är reggade, webhotell fixat och betalt för. Första samtalet kring design och diverse val vi måste göra har vi haft. Ett A4 är fyllt med idéer och planer.

Det känns spännande. När man har något eget. En egen plan att förverkliga.

Och jag tror på det, det kommer gå bra. Förhoppningen är att det hela ska generera en liten inkomst också, för att dryga ut den torftiga studentkassan. Finessen med webprojekt är ju att man inte behöver kapital att börja med. Bara tid, massor med tid. Men tid är jag redo att lägga ner, det är aldrig förgäves hursomhelst.

För även om allting skulle bli ett misslyckande, ur monetär synvinkel, så är man ändå många erfarenheter rikare och har dessutom någonting att visa upp för framtida arbetsgivare.

Nu är ni nog nyfikna på vad det är vi håller på med? Det får ni vara ett tag till. Releasedatumet är satt till 1a maj, lite optimistiskt, men det är väl deadlines alltid. ;)

Nästa vecka ska jag börja skissa på datamodeller och fundera på hur man får till den bästa php-koden. För sånt måste man ändå göra om en 2-3 gånger innan det blir tillräckligt bra. Kill your darlings gäller även här. Evolve or die.

Nåja, nu är det dags att lägga sig. Programrådsmöte imorgon, och det är mycket att ta upp. Studenterna är på krigsstigen när kurserna plötsligt nått bottennoteringen. Vi får se hur det går.

söndag, januari 21, 2007

Sommarjobb och networking

Okej, nu börjar det bli dags. Februari står för dörren, vilket innebär att sommaren närmar sig.

För oss studenter börjar sommaren ganska tidigt, för redan i maj får man betydligt mindre pengar av CSN än vanligtvis. Tror det ligger på kring 3000kr, om jag minns rätt. Det innebär i sin tur att det börjar bli svårt med ekonomin redan då om man inte har någonting färdigplanerat.

Det har inte jag, jag har ingen aning om vad jag ska göra i sommar.

Jag har tidigare jobbat med diverse ströjobb under somrarna, t ex som målare etc. Men detdär hade jag hoppats på att ha lämnat bakom mig nu, när jag har 2 år universitetsstudier och 20 års datorerfarenhet under bältet. Det borde väl vara värt någonting, i dessa tider då it-tidningar dagligen basunerar ut att det råder brist på kunnigt folk.

Jag misstänker att det visst finns jobb där ute, och intresserade människor som säkert skulle vilja hitta en och annan duktig student att ha som hjälp under semestertiderna. Svårigheten lär vara att hitta de duktiga ur alla de som skulle söka jobbet ifall det annonserades om lediga platser.

Så vad göra? Vad gör folk idag? Networking är ju buzzwordet som gäller just nu, och har gjort det ett tag. Det finns gott om networking-sidor där det är meningen att man ska lägga upp sitt cv så kommer någon och headhuntar dig.

Det har blivit lite omvänt, nu ska inte du längre leta efter jobben som förut, nu ska du vänta på att bli headhuntad istället. Vad beror det på?

Hursomhelst, som jag tidigare skrivit här på bloggen, jag har inte mycket till nätverk. Borde man kanske gå med i sånadär sidor? Och hoppas på att jag också blir headhuntad? Eller borde man starta en egen sida för datastudenter i Luleå, och hoppas på att företag också börjar snoka=

Hmm, nja jag vet inte. Tänkte börja med att leta upp lämpliga företag i stan och skicka iväg en massa mail. Då tänker folk, "nejmen gå dit istället, eller ring". Men nja, jag tror inte det.

Jag tror det är svårt att få tag på nån som orkar prata med mig mer än säga några enstaka ord, om man kommer och säger att man vill sommarjobba. Och telefon, nja, låt oss säga att det är inte min starka sida. Jag är otroligt dålig på att tala i telefon. Kan bero på att jag mycket sällan gör det. ;)

Så, tips på företag som kan vara intresserade mottas gärna. Tänk så spännande det skulle vara om någon chef läste dethär inlägget och skickade mail om att jag får komma och jobba, ojoj, vilken dröm! ;)
Kanske bör nämna att jag är intresserad av att fortsätta jobba deltid sen efter sommaren också, ifall du läser dethär, Herr personalansvarig på Stortföretag AB.

Kan väl fortsätta drömma också, och skriva vad jag kan:
  • 20 årig erfarenhet av datorer av alla slag
    • Kanske inte helt sant, jag är ju bara 24 iår. Nog för att jag började använda datorer när jag var 3-4, men det var ju kanske inte så mycket värt. Lära sig saker på riktigt kanske man gjorde när man var kring 7.
  • 10+ årig erfarenhet av Windows, 95/98/2000/2003/XP och många MS-verktyg
  • 8 årig erfarenhet av Linux
  • 4 årig erfarenhet av SPARC/Solaris
  • Systemadministration av Mail, FTP, användarkonton, Samba, SSH, Apache, etc.
  • Grundläggande C
  • Java/JSP
  • PHP
  • ASP.NET (C#)
  • Shellskript
  • Gått Systemvetenskapliga programmet på LTU i 1½ år
    • Systemutveckling, metoder, analys och design
    • OO, RUP
    • Mycket annat.
Vad tror ni? Kommentarer!

torsdag, januari 18, 2007

Nya kurser

Gamla kurserna är över, och nya kurserna har börjat. Just nu läser jag en kurs i japanska och en som heter Kvantitativa modeller för systemvetare. Det är en mattekurs, enkelt sagt.



Inget av dessa ämnen hör riktigt hemma i denhär bloggen, så det blir kanske lite mindre inlägg nu framöver. Men men, får se, vad det blir.



Just nu har jag faktiskt ingenting mer att berätta. :-)

torsdag, januari 11, 2007

Snitsiga forms med PHP

Visste du att man kan göra såhär:

HTML 
input name="specbetyg1[' . $i . ']" type="text"


Då har du en array med inputrutor, som heter
$_POST['betyg1'][$i]

Det är ju jävligt snitsigt, inte sant? Det blir superlätt att rassla igenom med en for-loop, för att tex få en massa värden som ska matas in i en stor lång sql-sats.

tisdag, januari 09, 2007

LCNet

Jag undrar vad som pågår med LCNet grejjen? Sa de inte att butiken skulle stängas efter nyår?

Internet är kvar, och någon information har inte kommit om det hela. Hoppas verkligen att någon inte plötsligt en dag bara drar ur proppen, gud vad arg man skulle bli då. De flesta studerande här behöver faktiskt internet hemma till sitt dagliga arbete, förutom de som sitter i datasalarna hela dagarna.

Den senaste tiden har jag suttit mycket med PHP och SQL. Det är lätt och snitsigt, men nog fan kan man måla in sig i ett hörn ibland också. Idag satt jag i 2h och försökte ta fram en effektiv sqlsats som dödar flera flugor i en smäll.

Problemet var att jag ville joina den första tabellen en gång till, och sen joina en annan tabell två gånger. Anledningen till detta var att jag ville ta where xx is not null på den första tabellen och sen where xx is null på den andra. Men tji fick jag, för det blev bara pannkaka av det hela. Suck. Sql kan vara allt bra bråkigt ibland. Ska det vara så svårt att bara köra två separata frågor men få ut de i en enda tabell?

På fredag är det tenta, och därmed var ännu ett par kurser över.. eller? Den andra kursen jag läser har varit bland de sämsta jag läst. Och såhär mot slutsträckan så har jag inte orkat med ett par uppgifter pga deras överdrivet flummiga natur. Riktigt ostrukturerat och märkligt har det varit under hela kursens gång. Måste nog ta upp det på nästa programrådsmöte.

Nåja. Nästa två kurser jag läser blir en trevlig blandning. Kvantitativa modeller för systemvetare (dvs lite lätt matte) och Japanska I. Det ska bli kul, japanskan särskilt. Länge tänkt att det vore kul att lära sig ett till språk, om än grundläggande. Och Japan är ju ett tech-land, kan ju vara nyttigt att kunna i arbetslivet också.

Nåja, det var allt för denhär gången!

fredag, januari 05, 2007

Julen över

Då fortsätter läsperiod 2. En vecka till, så är det tenta, och lp3 tar vid.

Har lite svårt alltid att komma upp i fart igen efter att det har varit lov. Samma är det nu, massor att göra men jag hittar så himla mycket annat att göra konstant istället för att plugga. Nå, man får väl ta det under helgen då.

Äh, nu är klockan mycket, dags att sova.