Kommer ni ihåg att jag skrev häromdagen om datorsaker som jämt går sönder? Nu hände det igen.
Idag när jag gick till skolan så tänkte jag just att labben i unix-kursen var så gott som klar, mycket lite kvar att göra. Hade kryssat av på beskrivningen vad som var gjort. Så efter föreläsningen gick vi ner för att ta tag i det som var kvar. Hann ungefär starta en kompilering, så krashade disken. På labbdatorn alltså. Och allting vi gjort under kursen låg på den disken.
Otroooligt. Vad är oddsen. Veckan innan man ska redovisa arbetet. Stabila grejjer detdär. Diskarna alltså, såg ut att vara IBM disk så det kanske var det. Datorn var en Sun Ultra5 och jag har endast goda erfarenheter av alla Sun-burkar.
Åååh, vilken angst. Veckan innan alltså..
Från det enda till det andra, vad ska jag läsa till våren? Tänkte ta en mattekurs för systemvetare, minns inte vad den heter, men något som inte låter som matte. Det var grundläggande logik och statistik. Men sen då? Det gick inga bra programmeringskurser heller, knappt nånting vettigt som jag kan läsa hos Systemteknik. Tänkte kanske läsa Japanska, men jag är lite osäker. Den kursen har tydligen blivit grymt populär. Sen finns det något som heter Systemvetenskapliga projekt, där man ska pyssla med ett "skarpt" projekt under hela kursens gång. Det kan nog vara riktigt matnyttigt, men låter samtidigt lite tråkigt, då i första kursen (av tre) så ska man dokumentera projektet. Blä. Dokumentationskurs, låter inte kul.
Nåja, får se.
6 kommentarer:
Gillar du inte att dokumentera så kanske du har valt fel utbildning? Att vara Systemvetare handlar mycket om att skriva dokumentation.
Mjah, mjaaah. Jag håller inte riktigt med där. Nog handlar det om mycket mer än att bara skriva dokumentation.
Och visst, det finns aspekter av utbildningen som inte passar mig till fullo, men vilken utbildning gör det?
Ingenjörerna räknar för mycket matte, det tycker jag inte heller om. Elektronik är kul, men inte tillräckligt kul för att jag ska orka lära mig elkretsteori etc etc.
Man får ju försöka specialisera sig sedan på det man tycker är kul. Sitta och skriva saker som nödvändigtvis inte ens är nödvändiga, bara för att det står i någon annan dokumentation att det bör stå där, är inte riktigt mitt gebit.
Det beror ju självklart på exakt vilken arbetsuppgift man har men med dokumentation menar jag alla möjliga former av dokument från projektscheman till databasdiagram.
Bra att du skriver mer om dina kurser nu... Tänkte att jag skulle titta tillbaka. Synd bara att jag redan innan jag har börjat universitet kan det mesta som ni kommer gå igenom vad gäller mjukvaruarkitektur, haha.
Har en kompis som är systemvetare och de har inte kommit lika långt som jag har inom just applikationsarkitektur, design patterns och tex. C#.
Dokumentation är livsviktigt!!! Hade aldrig blivit bra på det jag håller på med utan dokumentation kring hur APIn och program fungerar. Dokumenterar själv mkt genom Visual Studio och XML kommentarer. Det funkar bra, men när jag använder mig av icke-kommenterade ramverk så blir det plötsligt mkt svårare att veta exakt vad session.Evict() betyder, och man måste googla och söka i deras onlinedokumention.
Har ni någon snygg versioning control? Använder ni FxCop för att kontrollera era assemblies?
...just det - en sak till (henke här) - varför bränner du inte bara arbeten regelbundet till DVD?? lätt gjort ju!
Versioning control? FxCop? assemblies?
Jag hänger inte med alls. Använda versioning control på vadå? labben i just denhär kursen bestod utav att installera och konfigurera 3st datorer.
Klart det är viktigt att saker och ting är dokumenterat, det är det väl ingen som motsatt sig. Men det finns mycket mer att dokumentera än bara kod. Analys och design fasen är i princip bara en massa dokumenterande, inte en endaste kodrad.
Ingen dvdbrännare, inte våra egna datorer, ingen möjlighet till backup på hela disken. Och "arbetet" var allt som fanns på disken.
Skicka en kommentar