tisdag, maj 27, 2008

Buzzwords

http://www.idg.se/2.1085/1.164027

Företag vill ha webben 2.0, men vet inte vad det är. Det tycker jag summerar ganska mycket läget när det gäller uttryck av dethär slaget, buzzwords som dom kallas. Det talas alljämt om webben 2.0 och andra liknande begrepp, men det är sällan någon faktiskt förklarar vad det innebär. Ändå vet man att det behövs, eftersom det står om det överallt. ITIL är ju ett annat sånt modeord just nu, ojoj vad alla ska köra ITIL.

Ramverk är ett annat kul, och kommer ni ihåg reklamaffischerna där det bara stod DOT NET. Ingen visste vad det var för något. Sen säger Microsoft och ler lite mystiskt, "det är ett ramverk..". JÄKLAR DET MÅSTE VI HA. Hörru IT-Bosse, har vi detdär dått nets?

lördag, maj 24, 2008

Ännu ett år

Då var mitt tredje år avklarat. C-uppsatsen är klar och inlämnad (fast det brukar bli någon sorts komplettering) och det återstår bara en omtenta, i Japanska 2.

Sanslöst hur snabbt tiden kan gå, om några månader påbörjar jag mitt fjärde och sista år. Det har verkligen varit år som gett insikt och nya lärdomar. Man är ju så naiv, och inser inte hur komplext allting är. Hur stort arbete det verkligen är att utveckla ett nytt system, det tog säkert ett år att smälta. Att det största arbetet är analys och design kunde man inte ens föreställa sig innan jag började utbildningen.

Några saker oroar mig för närvarande. Det finns inga engagerade i sektionen förutom mig själv som läser det systemvetenskapliga programmet. Jag sitter kvar som utbildningsbevakare därför att det inte finns någon annan. Men det är ju inte hållbart, jag slutar ju nästa år. Sen då, liksom. Måste ta och fundera på detdär, och försöka fixa någon som kan ta över min post.

Sektionens framtid ser inte ljus ut, minst sagt. Det är färre och färre som läser nationalekonomi och statsvetenskap, och nu talas det till och med om att stänga ner statsvetarprogrammet. Så merparten av sektionens medlemmar är faktiskt systemvetare, samtidigt som de saknas helt i sektionsverksamheten. Vad göra? Snart sitter vi alla utan en sektion, då vi är 5 pers på alla poster, som sköter allting.

Sen börjar jag känna arbetsmarknadens press. Kan jag tillräckligt? Vad borde jag kunna? Hur ska jag få mitt första riktiga jobb? VAR ska jag få mitt första riktiga jobb? Jag vill nog inte stanna här i Luleå. Men vart ska jag isf flytta? Alla dessa frågor.. äh, man får ta det sen när det kommer.

Nåja, denhär bloggen har inte varit så hemskt aktiv under det gångna året, vi får se hur illa det blir under sommaren. Tanken var att lägga allmännyttig information här om termer, koncept, ramverk, metoder, metodologier, osv, så att det går att hitta något om man skulle googla på t.ex. SSM, POM eller J2EE. Kanske borde ta mig ett litet ryck igen. Nä, nu ska jag äta lunch.

torsdag, maj 08, 2008

LTU-Honkamaa

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=766628

Ännu en artikel om Stina Honkamaa, som blev chef för svenska delen av Google. Det verkar som att det står om henne lite överallt, såhär ett tag EFTER att hon blev chef? Känns lite konstigt, men nåja.

Denhär gången står det Luleå Universitet, och tydligen hade det varit någon annan felvariant i Dagens Industri här en dag hörde jag. Luleå TEKNISKA Universitet heter det ju faktiskt.

Jag tycker att dethär ändå visar på det faktum att det inte har så enormt stor betydelse varifrån man tagit examen. Det talades om det igår på Samrådsmötet där vi hade prefekt och rekryteringsansvarig som pratade lite om vad som görs just nu. Det har betydligt större roll vem du är och vad du gör med din examen än vad det står för lärosäte på pappret, vilket är något värt och viktigt att ha i åtanke.

Utbildningen på LTU håller faktiskt hög klass för det mesta, även fast det är en liten och ung skola. Det systemvetenskapliga programmet (vilket jag läser) är bra, och jag har aldrig sett någon anledning att flytta härifrån för att studera någon annanstans.

Har varit ganska dålig den senaste tiden på att blogga då jag har haft hektiska tider med min C-uppsats, och allt annat som måste göras och bli klart under våren (omtenta är jobbigt). Men ska försöka ta tag i det nu igen.

Ps. någon som kan fixa ett sommarjobb åt en systemvetare i Luleå? ;)