tisdag, februari 20, 2007

DDoS attacker kriminaliseras

Det har kommit ett ny lag mot DDoS-attacker, dvs att man "tar ner" hemsidor på nätet.

Såklart kommer det kritik mot den. Problemet är inte så mycket idag att det är bristande lagstiftning mot det, problemet är att man aldrig får reda på vem det var som attackerade. Och det finns ju inte ens resurser att genomföra ordentliga undersökningar.

"IT-expert" von Braun "tycker även att lagen borde omdefinieras för att tydligt förbjuda virus- och trojanspridning." Det tycker inte jag låter som nån höjdare. Oftast sprids virus och trojaner av folk som inte har en aning om att de faktiskt gör det.

Tänk att bli åtalad för det, för att du glömde uppdatera med senaste patcharna. Låter lite luddigt.

Dethär är ett problem som lagstiftning inte kan åtgärda, tycker jag. Internet håller sig inte inom en nation, eller dess lagar. Och somsagt, oftast får man inte fast attackerare, virusmakare, virusspridare, osv osv. De går fria i den anarkistiska värld vi kallar för internet. Och kanske är det lika bra så. Det är ju ändå det som gör internet spännande.

fredag, februari 16, 2007

Helt otroligt

Jag fick godkänt på tentan? Helt otroligt. Jag borde känna mig glad, men det är snarare en känsla av misstro.

Jag minns tentan väl, jag vet hur jag skrev den, och jag skrev den gick inte bra. Jag svarade inte ens på alla frågor, och gav heltenkelt upp mot slutet. Och nu godkänt? Det låter lite otroligt. Månne hur läraren har rättat den egentligen.

Nåväl, ska hämta ut den på måndag eller så, och se efter. Nu är det helg, och slut med skoltänket. Trevlig helg!

torsdag, februari 15, 2007

Bredband till alla

Alla svenska hushåll och företag ska ha bredband senast 2010 och helst kunna välja mellan flera operatörer. (SvD)

Länk till motsvarande artikel hos DN.

Nu ska det bli liv i luckan igen när det gäller dethär med bredband. Det var ju några år sen det var tal om det senast, vad jag minns. Och den gången rann det ju ut i sanden, pengarna som hade avsattits till bredbandsutbyggnaden togs aldrig ut. Det var för omständigt heltenkelt. Men nu försöker man alltså igen.

1,1 miljarder vill man använda till att bygga ut bredband till alla. Vilket låter vettigt. Att år 2007 inte ha bredband är ju katastrofalt, i ett IT-land som Sverige. Och personligen tycker jag inte att 512kbit ADSL är bredband. Knappt ens att domdär bättre DSL-varianterna är det, främst för att man har så dålig upstream-uppkoppling. Visst, om man bara laddar ner så behöver man inte ha så mycket bandbredd uppåt, men det blir ju en begränsande faktor om man ska börja göra mer saker via sin internetuppkoppling.

Remote Desktop och varianter på samma tema fungerar t ex rätt dåligt mot dsl-varianter. Det är knappt användbart ens. Och hur blir det då med dethär, "jobba hemma". Då ska man väl kunna jobba varsomhelst egentligen, i sommarstugan t ex kanske? Och så måste man koppla upp sig hem, så man kommer åt de verktyg man behöver. Försök använda Visual Studio eller något i det läget.

Nåja, nog med tekniskt snack. Dethär är ett bra initiativ, och jag hoppas det går bätre än förra gången!

Angående kårobligatoriet..

Ytterligare artikel i DN kring kårobligatoriet. Skrev ju inlägg om det igår!

Hur blev det plötsligt sånthär mediauppbåd kring dethär? Det har ju varit totaltyst om hela frågan hur länge som helst.

Mjaja, jag har inget mer att tillägga. Läs förra inlägget.

onsdag, februari 14, 2007

Kåren, kåren, kåren..

Ja hur ska det gå, när kårobligatoriet ska avskaffas. Hälften av alla studenter vill lämna sin kår (SvD), enligt en rapport i Studentliv. DN.

Det skulle ju ha ödestigra konsekvenser för kårernas verksamhet som det ser ut idag, ifall det inte blir någon ny sorts finansiering av verksamheten. Och anledningen till att folk inte vill vara med i kårerna är ju egentligen simpel. Dels så ser man rätt lite av det som kårerna egentligen sysslar med, utbildningsbevakandet är inte glamouröst och det talas inte särskilt mycket om förändringarna som sker pga kårernas arbete. Många studenter tror att kårerna mest handlar om att ha ett kårhus där man kan dricka billig öl.

Nåja, vi får väl se. Vänta och se. Det kommer ju inte påverka mig särskilt mycket när jag bara har 2 år kvar, så även fast obligatoriet avskaffas imorgon kommer jag nog inte ens hinna känna några effekter av det.

tisdag, februari 13, 2007

Wikipedialänkar

Surfade runt lite på Wikipedia. Har tidigare skrivit en kort snutt om design patterns. Det fanns en bra artikel om det där.

En som inte var lika bra var artikeln om systemvetenskap, aka systems science. Står knappt nånting där, ingenting som makear sense iaf.

Om systemteorier fanns det iaf en riktigt lång artikel, med några intressanta saker om blandannat organisationsteori och cybernetik. Vettigare läsning än länken ovan.

Till sist så är artikeln om systemtänkande också bra.

Jaja, det får räcka för idag med systemvetenskapandet. :-)

Vad är dethär för idioti?

Google har blivit fällt i ett belgiskt upphovsrätsmål enligt en artikel jag läste i DN.

Tydligen så, har en grupp tidningar i Belgien stämt Google för att de i sin tjänst Google News publicerar delar av artiklar utan tillstånd eller ersättning. Notera här nu, delar av. Och utan ersättning.

Dessa tidningar har tydligen tagit betalt av dem som surfat in på sidan och vill läsa dessa artiklar, och google har därmed STULIT deras pengar eftersom delar av artiklarna har varit möjliga att läsa på annat håll.

Det är ett typiskt bakåtsträvar-tänk från dessa "gamla medier". Man hänger inte alls med i utvecklingens gång, utan vill hellre att det ska bli som på den gamla goda tiden då tidningsnyheter var den enda källan till information. Att någon annan ska LÄNKA till din artikel, det är ju nästan stöld. Särskilt om det står på länksidan vad länken pekar till.

I princip så har jag nu stulit något från DN, eftersom jag har en länk till deras sida, och en kort sammanfattning av artikeln. Om nu DN hade tagit betalt för dendär artikeln så hade jag väl också kunnat bli stämd.

Vart är världen påväg..

Hårddisktillverkare kommer få gott om jobb framöver

Enligt ett lagförslag i den amerikanska kongressen så ska internetoperatörer i landet tvingas till att spara all internettrafik. I evighet.

Idg.se. Vnunet.

Det är någon superintelligent man vid namn Lamar Smith (från Texas, host) som kommit med förslaget. Det påminner mig lite om detdär snacket om hur internet är en massa rör som går kors och tvärs. Och om man skickar för mycket i ett sånt rör så blir det stopp i röret och då kommer ingenting igenom längre.

Det krävs ju inte mycket tankeverksamhet för att inse hur det är egentligen praktiskt omöjligt att lagra all internettrafik. Ens ett kort tag, som ett par år. Det är ju faktiskt sinnessjuka mängder data som går kors och tvärs. Det har ju varit diskussion om detdär i Sverige också, FRA som ville kika på all trafik. Men de säger ju själva att det är faktiskt omöjligt att börja lagra detdär, finns inte nog snabba hårddiskar eller tillräckligt stora sådana för den delen för att det ska gå. Och då snackar vi ändå lilla pyttesverige.

Nej herregud, dethär var det dummaste på länge. All internettrafik sparad, i evighet. Haha. Och hur är det med personlig integritet då? Ska det verkligen stå nånstans för evigt vad jag har surfat idag?

måndag, februari 12, 2007

Det eviga tjatet

Inte nog med att CS skriver flera gånger i veckan om bristen på studenter som läser IT, företagen har svårt att rekrytera, så hörde jag nu idag på P3 om det hela också.

I princip det samma, utbildningarna står tomma, företagen har svårt att rekrytera. "Varför gör inte någon nånting?" verkar de alla säga. Men de ändringar som borde göras gör ingen. Företagen gör det fortfarande svårt för nyutexaminerade att få in en fot i arbetslivet. Ingen orkar lära upp dedär, som bara har teoretiska kunskaper. "Kan inte någon annan göra det? Vi har inte tid just nu!"

Skolorna investerar inte i utbildningarna, det är underbemanning och intressebrist. "Det kommer ändå inga studenter", verkar de tänka. Nä, det är klart, när kvalitén på utbildningen börjar sjunka och man utbildas ändå inte i någonting konkret som ger en jobb efteråt.

Personligen tycker jag att en Systemvetarutbildning borde vara mer förbredande för arbetslivet, man får inte lära sig något av alla de verktyg som företag faktiskt använder. Lite Java och ännu mindre C räcker ju inte långt, särskilt när det inte signaleras om att man måste lära sig programmera på sin fritid ifall man ska få jobb som utvecklare.

Att ha en kurs i datamodellering; och sen den andra kursen bara flumma runt (vad handlade Databaser II om egentligen?) är ju rent slöseri med tid, där finns det ju god möjlighet att lära ut olika databaser och databasverktyg, sådana som man faktiskt måste kunna sen. Men det fanns inte råd att köpa in licenser. Och lärarna saknade kunskapen. Lära sig SQL är ingen match, det kan man göra hemma också, men att bli vass på DB2 och alla verktyg är en annan femma.

Och företagen ser lugnt på, suckar, och outsource:ar. Ibland skriver någon VD en debatt-artikel. De som redan har jobb har det finemang just nu, men alla de som fortfarande inte lyckats bygga upp ett fint CV har det inte ett dugg bättre, trots högkonjukturen. Vilket är fanimig orättvist, och dålig långsiktig planering.

torsdag, februari 08, 2007

Yohoo, wlan!

Efter ett par turer med routrar från både D-Link och Netgear så valde jag att nu köra med något beprövat. Namnet är såklart 3com. Och eftersom jag har laptop så fick det bli en trådlös routervariant också. Paketet hade blivit skadat på vägen hit, men det verkar inte routern ha brytt sig om, allt fungerar som det ska (än så länge).

Man ska väl kanske inte vara så snabbt med att ropa hurra, förra gången så funkade routern finemang i ungefär en timme, sen totaldog den.

Nåja, det funkar än så länge.

Från det ena till det andra, så har det nu blivit beslutat om vilka som ska gå från det systemvetenskapliga programmet. Det är bara en person, och dessutom en forskare. Så själva utbildningen ska inte bli påverkad, enligt detta beslut.

Igår var det ett samrådsmöte där det informerades lite kring nedskärningarna och annat som händer på instutionen. Men det var inget som är särskilt intressant för andra, så jag skippar att skriva desto mer om det.

onsdag, februari 07, 2007

Internetattack!!

Står i DN (och en drös andra nyhetssiter) att det har varit en attack mot internet inatt. Ja, det är väl sant. Rotnamnservrarna har blivit DDoSade, ett par åkte ner. Men det finns ju 13st och nätet skulle faktiskt funka helt som vanligt med bara en kvar.

Tycker tidningarna överdriver lite i ordvalen. "I tysthet har internet just klarat en av de största attackerna i de globala datakommunikationernas historia". Oj oj, det låter ju jätteallvarligt!

(En bekant undrade faktiskt idag varför hans internet fungerade lite halvkasst. Kanske har med dethär att göra. Fast det känns lite osannolikt, eller så är det nånting som inte hanterade dethär så väl som det borde ha gjort)

"Tisdagen den 7 februari 2007 hade kunnat bli dagen då den webberoende världen stannade ". Herregud det hade ju kunnat vara domedagen idag!

Att försöka DDoSa ner namnservrar är inget nytt, det händer med jämna mellanrum. Och det händer inte något allvarligt. Ponera att alla 13 skulle åka ner i en timme, det skulle ändå inte betyda att nätet är dött hela dendär timmen, för vi använder faktiskt inte dessa rotservrar konstant själva. Och att alla 13 nu skulle vara samtidigt nere non-stop i en så lång tid är högst osannolikt.

Jag menar, vi skickar inte dns-frågor till rotservrarna, utan det är den dns-server som vi använder (din ISP kör en egen som du använder) som eventuellt gör det. Och det är vanligt att cacha frågor, vilket leder till att det är nog sannolikt att din dns har adresserna till .com/.org/.se osv. Och de har ju adresserna till den domän du söker, t ex aftonbladet.se. Men visst, i en helt ocachad situation så påverkar det funktionaliteten, ifall rotservrarna dyker. Att cacha betyder för övrigt att lagra information en stund, för snabbare åtkomst.

Nåja, det var bara det, blev lite irriterad. ;)


[edit:]
Formulerade mig lite otydligt, la in det i texten istället för här i slutet.

Gmail goes public

Nu behöver man inte längre ha en invite för att få sig ett Gmailkonto. Inte för att det nu är en massa folk som inte får tag på invites, alla som vill ha ett konto där har väl redan det.

Men det finns väl alltid en andel folk som inte orkar med något extra besvär, och fortsätter glatt använda sin hotmail och läsa sin spam, för att leta reda på någon som kan skicka en invite är för mycket gissel.

Nu behövs det iaf inte längre.

En sak som jag funderar på dock är, varför är det fortfarande "in beta"? Det har ju varit så i flera år nu, det är en bra lång betaperiod för ett webmailsystem. Och det är ju inte så att det är mycket buggar, eller att nya saker kommer till. Jag misstänker att det är för att det heltenkelt låter tuffare så. Beta låter som att det är nytt och fräscht. Bleeding edge.

Nåja, det var bara det.

Kårobligatoriet bort

För dem som har missat det, utbildningsminister Leijonborg (fp) har nu bestämt sig för att kårobligatoriet ska bort. En utredning ska tillsättas i vår för att undersöka hur kårerna ska få fortsätta bedriva sin verksamhet.

Jag tycker personligen att kårobligatoriet var en bra sak. Inte för att tvång är nånsin bra, men för att folk är snåla och lata. Flera jag har talat med om saken säger detsamma, man vill ju nyttja allt det bra som kåren erbjuder. Men när man sen på slutet av månaden ska välja mellan att betala en räkning och inte betala den, så tänker man inte långsiktigt. Man vill bara snåla.