onsdag, januari 31, 2007

Nedskärningar igen

Jaha, då flaggas det om att 2 tjänster till måste eventuellt gå. Besked kommer i februari.

Sorgligt men sant, snart finns det ingent systemvetenskapligt program kvar..

Sommarjobba på eget företag

Idéhuset här i Luleå hjälper folk med att starta företag. Och de ger några stycken möjligheten att få prova på företagarlivet under sommarmånaderna genom att ge dem lite startkapital. Eller snarare lön för tiden, så man överlever.

Jag funderar på om vi borde söka dethär. Det är något informationsmöte på torsdag (inkl. lunchbaguette!) där man kan få reda på mer, vad som krävs etc. Tänkte gå dit och höra. För ändå, tänk så skönt. Sommarjobba för sig själv, starta ett eget företag. Bara det orskar dagdrömmeri och trevlig känsla i magen.

Jobba för en jobbig gnällig chef ger inte bra magkänsla.

Men frågan är ju, vad som förväntas av en, och vad skulle jag förvänta av mig själv. Har jag en stark företagsidé? Går det att tjäna pengar på det hela?
För en idé som det inte går att tjäna pengar på är ingen god idé i den världen.

Fast jag tror nog det skulle gå. Allt går, om man bara vill. Och man dras till det man förväntar sig. Tid har jag gott om, och energi finns det om det är någonting som engagerar mig. Och tro mig när jag säger, ett eget företag engagerar mig tillräckligt.

Jag ska undersöka dethär och skriver mer om det sen. Kanske jag blir företagsman istället för student lagom till nästa år.

tisdag, januari 30, 2007

Nånting är på g

Jag inleder med att nämna programrådsmötet som var förra veckan. Det var mest om det gamla vanliga, klagomål om kurser. Vissa har gått helt okej, och andra riktigt illa. Studenterna irriterar sig på nedskärningarna som var förra året, vilket inte är så överraskande.

Men nu ska det vara ett krismöte igen imorrn tydligen. Instutionen säger att man måste spara pengar, igen. Om det påverkar utbildningen vet man inte ännu, men bra är det iaf inte.

Jag vet inte mer än så i dethär läget, och låter bli att spekulera. Men man frågar sig, ämnar makthavarna ha kvar det systemvetenskapliga programmet på LTU eller inte? Nedskärningar leder till en sämre utbildning och mindre resurser. Det leder till färre elever, vilket leder till ännu mer nedskärningar. Spiralen är svår att stoppa utan ett aktivt deltagande från dem högre upp. Fortsätter det såhär så försvinner nog programmet inom några år. Håller personligen bara tummarna att jag ska få ut min examen innan något sånt inträffar.

Jag återkommer med bättre information när jag har den.

torsdag, januari 25, 2007

Wheels are in motion

Nu har vi (jag och klasskompisen) tagit de första stegen för att förverkliga projektet vi har funderat på bra länge nu. En av två domäner är reggade, webhotell fixat och betalt för. Första samtalet kring design och diverse val vi måste göra har vi haft. Ett A4 är fyllt med idéer och planer.

Det känns spännande. När man har något eget. En egen plan att förverkliga.

Och jag tror på det, det kommer gå bra. Förhoppningen är att det hela ska generera en liten inkomst också, för att dryga ut den torftiga studentkassan. Finessen med webprojekt är ju att man inte behöver kapital att börja med. Bara tid, massor med tid. Men tid är jag redo att lägga ner, det är aldrig förgäves hursomhelst.

För även om allting skulle bli ett misslyckande, ur monetär synvinkel, så är man ändå många erfarenheter rikare och har dessutom någonting att visa upp för framtida arbetsgivare.

Nu är ni nog nyfikna på vad det är vi håller på med? Det får ni vara ett tag till. Releasedatumet är satt till 1a maj, lite optimistiskt, men det är väl deadlines alltid. ;)

Nästa vecka ska jag börja skissa på datamodeller och fundera på hur man får till den bästa php-koden. För sånt måste man ändå göra om en 2-3 gånger innan det blir tillräckligt bra. Kill your darlings gäller även här. Evolve or die.

Nåja, nu är det dags att lägga sig. Programrådsmöte imorgon, och det är mycket att ta upp. Studenterna är på krigsstigen när kurserna plötsligt nått bottennoteringen. Vi får se hur det går.

söndag, januari 21, 2007

Sommarjobb och networking

Okej, nu börjar det bli dags. Februari står för dörren, vilket innebär att sommaren närmar sig.

För oss studenter börjar sommaren ganska tidigt, för redan i maj får man betydligt mindre pengar av CSN än vanligtvis. Tror det ligger på kring 3000kr, om jag minns rätt. Det innebär i sin tur att det börjar bli svårt med ekonomin redan då om man inte har någonting färdigplanerat.

Det har inte jag, jag har ingen aning om vad jag ska göra i sommar.

Jag har tidigare jobbat med diverse ströjobb under somrarna, t ex som målare etc. Men detdär hade jag hoppats på att ha lämnat bakom mig nu, när jag har 2 år universitetsstudier och 20 års datorerfarenhet under bältet. Det borde väl vara värt någonting, i dessa tider då it-tidningar dagligen basunerar ut att det råder brist på kunnigt folk.

Jag misstänker att det visst finns jobb där ute, och intresserade människor som säkert skulle vilja hitta en och annan duktig student att ha som hjälp under semestertiderna. Svårigheten lär vara att hitta de duktiga ur alla de som skulle söka jobbet ifall det annonserades om lediga platser.

Så vad göra? Vad gör folk idag? Networking är ju buzzwordet som gäller just nu, och har gjort det ett tag. Det finns gott om networking-sidor där det är meningen att man ska lägga upp sitt cv så kommer någon och headhuntar dig.

Det har blivit lite omvänt, nu ska inte du längre leta efter jobben som förut, nu ska du vänta på att bli headhuntad istället. Vad beror det på?

Hursomhelst, som jag tidigare skrivit här på bloggen, jag har inte mycket till nätverk. Borde man kanske gå med i sånadär sidor? Och hoppas på att jag också blir headhuntad? Eller borde man starta en egen sida för datastudenter i Luleå, och hoppas på att företag också börjar snoka=

Hmm, nja jag vet inte. Tänkte börja med att leta upp lämpliga företag i stan och skicka iväg en massa mail. Då tänker folk, "nejmen gå dit istället, eller ring". Men nja, jag tror inte det.

Jag tror det är svårt att få tag på nån som orkar prata med mig mer än säga några enstaka ord, om man kommer och säger att man vill sommarjobba. Och telefon, nja, låt oss säga att det är inte min starka sida. Jag är otroligt dålig på att tala i telefon. Kan bero på att jag mycket sällan gör det. ;)

Så, tips på företag som kan vara intresserade mottas gärna. Tänk så spännande det skulle vara om någon chef läste dethär inlägget och skickade mail om att jag får komma och jobba, ojoj, vilken dröm! ;)
Kanske bör nämna att jag är intresserad av att fortsätta jobba deltid sen efter sommaren också, ifall du läser dethär, Herr personalansvarig på Stortföretag AB.

Kan väl fortsätta drömma också, och skriva vad jag kan:
  • 20 årig erfarenhet av datorer av alla slag
    • Kanske inte helt sant, jag är ju bara 24 iår. Nog för att jag började använda datorer när jag var 3-4, men det var ju kanske inte så mycket värt. Lära sig saker på riktigt kanske man gjorde när man var kring 7.
  • 10+ årig erfarenhet av Windows, 95/98/2000/2003/XP och många MS-verktyg
  • 8 årig erfarenhet av Linux
  • 4 årig erfarenhet av SPARC/Solaris
  • Systemadministration av Mail, FTP, användarkonton, Samba, SSH, Apache, etc.
  • Grundläggande C
  • Java/JSP
  • PHP
  • ASP.NET (C#)
  • Shellskript
  • Gått Systemvetenskapliga programmet på LTU i 1½ år
    • Systemutveckling, metoder, analys och design
    • OO, RUP
    • Mycket annat.
Vad tror ni? Kommentarer!

torsdag, januari 18, 2007

Nya kurser

Gamla kurserna är över, och nya kurserna har börjat. Just nu läser jag en kurs i japanska och en som heter Kvantitativa modeller för systemvetare. Det är en mattekurs, enkelt sagt.



Inget av dessa ämnen hör riktigt hemma i denhär bloggen, så det blir kanske lite mindre inlägg nu framöver. Men men, får se, vad det blir.



Just nu har jag faktiskt ingenting mer att berätta. :-)

torsdag, januari 11, 2007

Snitsiga forms med PHP

Visste du att man kan göra såhär:

HTML 
input name="specbetyg1[' . $i . ']" type="text"


Då har du en array med inputrutor, som heter
$_POST['betyg1'][$i]

Det är ju jävligt snitsigt, inte sant? Det blir superlätt att rassla igenom med en for-loop, för att tex få en massa värden som ska matas in i en stor lång sql-sats.

tisdag, januari 09, 2007

LCNet

Jag undrar vad som pågår med LCNet grejjen? Sa de inte att butiken skulle stängas efter nyår?

Internet är kvar, och någon information har inte kommit om det hela. Hoppas verkligen att någon inte plötsligt en dag bara drar ur proppen, gud vad arg man skulle bli då. De flesta studerande här behöver faktiskt internet hemma till sitt dagliga arbete, förutom de som sitter i datasalarna hela dagarna.

Den senaste tiden har jag suttit mycket med PHP och SQL. Det är lätt och snitsigt, men nog fan kan man måla in sig i ett hörn ibland också. Idag satt jag i 2h och försökte ta fram en effektiv sqlsats som dödar flera flugor i en smäll.

Problemet var att jag ville joina den första tabellen en gång till, och sen joina en annan tabell två gånger. Anledningen till detta var att jag ville ta where xx is not null på den första tabellen och sen where xx is null på den andra. Men tji fick jag, för det blev bara pannkaka av det hela. Suck. Sql kan vara allt bra bråkigt ibland. Ska det vara så svårt att bara köra två separata frågor men få ut de i en enda tabell?

På fredag är det tenta, och därmed var ännu ett par kurser över.. eller? Den andra kursen jag läser har varit bland de sämsta jag läst. Och såhär mot slutsträckan så har jag inte orkat med ett par uppgifter pga deras överdrivet flummiga natur. Riktigt ostrukturerat och märkligt har det varit under hela kursens gång. Måste nog ta upp det på nästa programrådsmöte.

Nåja. Nästa två kurser jag läser blir en trevlig blandning. Kvantitativa modeller för systemvetare (dvs lite lätt matte) och Japanska I. Det ska bli kul, japanskan särskilt. Länge tänkt att det vore kul att lära sig ett till språk, om än grundläggande. Och Japan är ju ett tech-land, kan ju vara nyttigt att kunna i arbetslivet också.

Nåja, det var allt för denhär gången!

fredag, januari 05, 2007

Julen över

Då fortsätter läsperiod 2. En vecka till, så är det tenta, och lp3 tar vid.

Har lite svårt alltid att komma upp i fart igen efter att det har varit lov. Samma är det nu, massor att göra men jag hittar så himla mycket annat att göra konstant istället för att plugga. Nå, man får väl ta det under helgen då.

Äh, nu är klockan mycket, dags att sova.