tisdag, augusti 29, 2006

År två

Igår började alltsä det andra läsåret för min del. År två består av egna val, så jag läser somsagt kurser hos Systemteknik för omväxlings skull. Igår hade jag en föreläsning i nätverkskursen och idag är det en föreläsning i säkerhet och drift kursen. Nätverkskursen verkade intressant iaf, fast tempot var högt. Första inlämningsuppgiften ska vara inne redan på fredag, och jag har inte ens hunnit köpa boken.

Nå, början av mitt andra år fick mig att tänka på det faktum att ett helt år har passerat. Tiden kan gå så snabbt ibland. Och jag började tänka, vad har jag lärt mig under förra året egentligen?

Rätt så mycket faktiskt. Mycket om saker man redan trodde sig veta en del om. Och mycket nya synsätt på problem man redan kände till. Några höjdpunkter under förra året var föreläsningarna om Viable Systems Model med den mycket trevlige läraren Lars Lindgren. Arbetet med VSM gav nya insikter, nya sätt man kan se på organisationer.

Den första databaskursen var också helt klart matnyttig, för det var något jag inte alls hållt på med tidigare. Tyvärr var kursen något tråkig, och än värre blev det i den andra kursen. Det var nog den kurs som gav mig minst. Jag kan inte komma på nånting jag lärde mig under den kursen egentligen.

Kursen i UML och OO hade nog varit en bra kurs egentligen, men den havererade totalt pga nedskärningar i personalen som ledde till läraravhopp. Lägg sen till ett halvt misslyckat projektarbete som ingen ville ta tag i så fick man sig en riktig soppa.

Den bästa boken jag läst under förra året är Ackoffs Re-creating the corporation. Även fast man inte är intresserad av ämnet så är nog den boken läsvärd. Mannen skriver om ett relativt tråkigt ämne på ett intressant sätt.

Sämsta boken är nog Fredholms 99 koncept. Jag förstår inte ens varför den var med i kurslitteraturlistan. Köp bort den av mig.

onsdag, augusti 23, 2006

Årets ettor

Tydligen är det fler som börjar läsa systemvetenskap iår jmf med oss som började förra året. 34 stycken är det i dagsläget som ska börja sina studier nästa måndag.

Jag minns inte exakt hur många vi var, men så många var vi iaf inte. Kanske kring 25. Men det verkar inte som om många av dessa 34 varit aktiva under NolleP. Min gissning är att de flesta av dessa tänker läsa på distans, alternativt är lite äldre.

Inte riktigt det vi campuselever hoppats på men det är bra att det kommer folk som vill läsa programmet iaf, annars riskerar det ju nedläggning.

PS -
Jag har några böcker till salu:
Peter Fredholm - 99 Koncept
Lars Wiktorin - Systemutveckling på 2000-talet
Kroenke - Database Processing

måndag, augusti 21, 2006

Sysek is no more

Systemvetarnas sektion, SySek här på LTU har i egentlig mening upphört att finnas till. Hemsidan (systemvetare.se) slutade fungera redan innan sommaren.
Istället ska sektionen slås ihop med en annan för att få upp medlemsantalet lite. Onödigt att ha en sektion med 3 aktiva medlemmar, inte sant? Mer information om sammanslagningen kommer när jag väl vet mer själv om hur det ska gå till rent praktiskt.

Nå, ifall det är någon nyfiken själ som vill komma i kontakt med en systemvetare på LTU så går det bra att skriva kommentar här eller maila mig. Jag kan berätta vem som är rätt person att tala med eller svara själv på spörsmålet, om det är möjligt.

Om en vecka börjar mina egna val, ska läsa 2 kurser hos Systemteknik. SMD123 - Datorkommunikation (nätverksprogrammering, routning, etc.) och SMD139 - Datorsäkerhet och drift. Jag misstänker att det blir mycket annorlunda jämfört med systemvetarnas instution, IES (Industriell Ekonomi och Samhällsstyrning). Månne om det blir fler i klasserna jämfört med de kurser vi läst hittils..

onsdag, augusti 16, 2006

Nolleperioden

Idag börjar NolleP för årets ettor. Känns inte som om det var särskilt länge sen man själv gick runt med en ful bricka runt halsen, runthunsad av konstiga människor i solglasögon och färglada overaller. Det är så det ser ut de första 10 dagarna för de nyblivna förstaåringarna här på LTU.

Själv har man ännu ett tag ledigt, bortsett från en komplettering på en uppgift som inte gick igenom just innan sommarlovet började. Sen blir det nya kurser för mig. Datorkommunikation och nånting med säkerhet hette de. Ska bli spännande.

Borde ta och lägga upp böckerna jag inte vill ha kvar till salu på kurslitteratur.se på tal om ingenting..